page contents Váta si v zime vymieňa žezlo s Kaphou - Ako sa pripraviť?
top of page

Váta si v zime vymieňa žezlo s Kaphou - Ako sa pripraviť?

Keď prídete do kontaktu s ajurvédou, ako prvé budete počuť o troch princípoch, došách - Váta, Pitta, Kapha. Dóše vznikajú ako následok spojenia 5. živlov v rôznych kombináciách. Každý človek má individuálnu konštitúciu s rôznym pomerom dóš. V organizme majú dóše svoju úlohu - Váta je energiou pohybu, Pitta je energiou premeny a Kapha je energiou štruktúry, spájania.


Každá dóša prevláda aj v určitej časti dňa a v určitom ročnom období. Jeseň a skorá zima sa považujú za sezónu Váta. Kapha sa objavuje v druhej polovici zimy a trvá do jari. V lete prichádza na rad Pitta, tá trvá do jesene a celý kolobeh sa opäť opakuje. V ajurvédskej praxi je dôležité poznať rytmy prírody, vedieť sa s nimi pohybovať a prispôsobovať sa im.


Bez ohľadu na to, aký typ dóše máte v konštitúcii, vás bude v každom ročnom období ovplyvňovať prevládajúca dóša. Zima je obdobie, kedy si Váta vymieňa žezlo s Kaphou. Ajurvédska medicína ponúka niekoľko účinných spôsobov, ako vyvážiť prebytok Kaphy a začať počas tohto obdobia prosperovať.

VŠEOBECNÉ TIPY V OBDOBÍ KAPHY PRE KAŽDÉHO


Kapha je tvorená prvkom vody a zeme, je ťažká, chladná, pomalá, malátna, lepivá a stabilná - každá táto vlastnosť zvyšuje Kaphu a prispieva k nerovnováhe. Preto je potrebné obmedziť chlad, ťažké a olejnaté jedlá, nečinné sedenie, nudu, oddychovanie počas dňa, neskoré vstávanie či pomalosť. V Kapha období sa odporúča veľa aktívneho pohybu, ostrá chuť a udržiavať sa v teple. Vyhnite sa studeným jedlám, mliečnym výrobkom, sladkému a ťažkému ovociu (napr. banány), praženým orechom, soli. Keď sa začne sezóna alergií, je dobré praktizovať “netí” - vyplachovanie nosa. Vypudiť toxíny pomôže aj teplá sauna, pravidelné pitie zázvorového čaju (pozor ak ste konštitúcia Pitta) alebo čaju z bazalky posvätnej, tzv. Tulsi.

TIPY PRE VÁTU V OBDOBÍ KAPHY


Ľahkosť, pohyb a sucho sú hlavnými charakteristikami Váty, preto môže byť sezóna Kapha vhodným obdobím pre typy Váta v druhej časti - od jari do začiatku leta - keď sa teploty oteplia. Príjemná zmes vlhkosti a tepla je pre Vátu upokojujúca. Po sezóne Váta je dôležité zamerať sa na uzemňovacie aspekty sezóny Kapha. Ak žijete v chladnom zimnom podnebí, budete sa zdržiavať viac v interiéroch. Využite to vo svoj prospech. Pestujte si návyky, otvorte sa novým rituálom, meditujte a vychutnávajte si voľný čas sami so sebou.


Pre Váty je dobré mierne zvýšiť štipľavú, trpkú a zvieravú chuť. Naučte sa upravovať stravu podľa denných podmienok. Napríklad ak je silný Váta deň (suchý a veterný) a je sezóna Kapha, zamerajte sa na jedlá vyvažujúce Vátu. Sezóna Kapha môže prispieť k spomaleniu trávenia, preto jedzte pravidelne, bez vynechávania jedál alebo prejedania sa. Jedzte hlavné jedlo na obed, keď je tráviaci oheň agni najsilnejší. Vyrovnať Kaphu bez dráždenia Váty pomôže cesnak, kardamón, sladké drievko, zázvor.


TIPY PRE PITTU V OBDOBÍ KAPHY


Sezóna Kapha je pre človeka typu Pitta veľmi príjemná. Chladná teplota ochladzuje horúcu Pittu. Zatiaľ čo ľudia typu Váta a Kapha sa musia chrániť pred chladom, Pitta môže využiť tento čas na ľahké outdoorové aktivity.


Sezóna Kapha prináša potrebu štipľavej, trpkej a zvierajúcej chuti. Ako Pitta urobíte dobre, ak v jedlách zvýšite trpkú a zvieravú chuť a zároveň znížite sladkú chuť, ktorá zvyšuje Kaphu. Mnoho ľudí má chuť si počas tejto doby pridávať do jedál alebo nápojov ďalšie korenie alebo kyslosť na uvoľnenie hlienov. No Pitta si musí veľký dávať pozor na bylinky a koreniny, ktoré si v tomto ročnom období vyberie. Vyrovnať Kaphu bez dráždenia Pitty pomôžu koriander, kardamón, kurkuma a hlavne sladké drievko. Pitta by sa mala počas obdobia Kapha vyhýbať stimulantom, ako je kofeín. Kofeín môže prispieť k nerovnováhe a prejavom podráždenosti.


TIPY PRE KAPHU V OBDOBÍ KAPHY


Pre človeka typu Kapha je ťažšie zostať v rovnováhe počas sezóny Kapha. Kapha má tendenciu k stagnácii a ťažkosti, ak nie je oživená a preto musí ostať v aktívnom pohybe.


Ajurvéda odporúča, aby si Kapháci v tomto ročnom období obliekali svetlé, teplé farby a povzbudzovali sa vôňami ako eukalyptus, šalvia a rozmarín. Držte sa ľahkej stravy zameranej na zníženie Kaphy. Vyhýbajte sa sladkostiam a chladu. Osviežujúce, hrejivé korenie je pre vás to najlepšie. Obmedzte príjem soli, pretože môže spôsobiť zadržiavanie vody.

Naučiť sa žiť s rytmami prírody vie zmeniť život v obrovskej miere. Chcete sa posúnuť ešte o stupienok vyššie a vedieť aká konštitúcia u vás prevláda? Objednajte sa na ajurvédsku diagnostiku cez email: ahoj@skolaajurvedy.sk alebo na telefónnom čísle 0915 850 255. Diagnostika je možná aj online formou.

Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Odoberajte novinky zo sveta ajurvédy: 

bottom of page