page contents
 

Ajurvédska imunita - Ako pozerá na imunitu ajurvéda?

Ajurvéda sa ako veda o dlhovekosti zameriava na podporu zdravia a prevenciu chorôb. Počas pandémie prudko stúpol záujem o učenie ajurvédy. Ľudia si začínajú viac uvedomovať, aké cenné je naše zdravie. Ajurvéda učí, že zdravie je na prvom mieste a prejaví sa v plnej miere, ak žijeme v súlade s prírodou.


V čom je ajurvéda iná ako klasická medicína?


Ajurvéda je odhalená starodávnymi mudrcmi (nazývanými Rišiovia) v hĺbke meditácií v Himalájach pred tisíckami rokov. Títo duchovní vedci strávili celý život jednoduchým pozorovaním prírody a sledovaním toho, čo sa môžeme naučiť z jej múdrosti. V ajurvéde nevidíme imunitu ako otázku umývania rúk či brania vitamínov, ale ako celý životný štýl. Ajurvéda pomáha dosiahnuť harmóniu tela, mysle, duše a piatich zmyslov tým, že nám ukazuje, ako žiť v súlade s rytmami prírody.


Skutočný význam slova imunita podľa ajurvédy


V ajurvéde vzniká imunita vďaka vynikajúcemu tráveniu. Už dávno predtým, ako bol objavený črevný mikrobióm a pojem „črevo ako druhý mozog“, ajurvédski mudrci vedeli, že dobré trávenie je kľúčom k celkovému zdraviu, imunite voči chorobám a k dlhovekosti. Telo plné metabolických toxínov zo zlého trávenia a neorganickej stravy je živnou pôdou pre vírusy, baktérie, plesne a parazity. V ajurvéde sa metabolické toxíny nazývajú áma. Telo plné ámy je pozvánkou pre infekcie. Najviac infekcií prichádza na jar a na jeseň, kedy dochádza k zhoršeniu trávenia kvôli zmene ročných období. Na predídenie zanesenia organizmu ámou používame v ajurvéde 3 hlavné procesy. Na začiatok sa odporúča vykonať sezónny detox, kedy sa zbavujeme ámy. Po detoxe pokračujeme naštartovaním tráviaceho ohňa a upravením stravy:

  1. sezónny detox

  2. naštartovanie tráviaceho ohňa

  3. upravenie stravy

Ako pôsobiť na imunitu cez trávenie


Predstavte si, že umývate riad studenou vodou. Nebude sa čistiť tak ľahko ako pri použití horúcej vody. A naše telo funguje rovnako. Preto je hlavným odporúčaním na ochranu imunity konzumácia teplých potravín a tekutín. Trávenie je v ajurvéde predstavované ako oheň. Keď dáte do ohňa teplé látky, zapália sa. Studené látky hasia oheň. Na naštartovanie tráviaceho ohňa používame aj rôzne korenia, napríklad dlhé korenie či kurkumu.


Ajurvéda odporúča konzumáciu RAW jedla len ľuďom s veľmi silným tráviacim ohňom. Samotné varenie jedla umožňuje, aby sporák jedlo „predtrávil“ a telo už nemusí tak usilovne pracovať a metabolizovať všetko, čo zjeme.


Ajurvéda prispôsobuje stravovanie podľa každého ročného obdobia a podľa individuálnej ajurvédskej konštitúcie. Jedálniček a konštitúciu stanoví skúsený ajurvédsky terapeut na diagnostike. Viac o diagnostike si prečítate tu.



Faktory, ktoré pôsobia negatívne na našu imunitu

  • Nevyvážená, studená strava

  • Nadmerné užívanie alkoholu

  • Nepravidelný spánok

  • Vysoký stres

  • Obezita

  • Antibiotiká a dlhodobé užívanie liekov

  • Dehydratácia

  • Nevhodné kombinácie jedál

  • Jedenie v nevhodnej dobe

  • Strava nevhodná pre danú konštitúciu

Faktory, ktoré pomáhajú zvyšovať imunitu v ajurvéde

  • Vyvážená teplá strava (so všetkými šiestimi chuťami) založená na harmonizácii dóš - váta, pitta, kapha a strava bohatá na rôzne koreniny.

  • Pravidelné cvičenie jogy.

  • Pravidelné detoxikácie ako je pôst alebo poriadna očista - panchakarma.

  • Bylinky Tulsi, Ashwagandha, Amalaki alebo Guduči, ktoré prenikajú hlboko do tkanív a silno pôsobia na imunitu.

  • Kurkuma a dlhé korenie do jedál na zvýšenie imunity a zníženie ámy.

  • Dlhé korenie s medom (¼ lyžičky dlhého korenia s medom) ráno aj večer - táto kombinácia silno zvyšuje tráviaci oheň.

  • Obmedziť príjem červeného mäsa a nepoužívať spracované mäso, ako je slanina, klobása, nugetky, šunka, atď.

Ďalšie tipy z ajurvédy


Moderný výskum začal potvrdzovať to, čo starí ajurvédski mudrci vedia už tisíce rokov. Ghee je najznámejší zdroj kyseliny maslovej, prospešnej mastnej kyseliny, ktorá zvyšuje imunitu, podporuje zdravé hladiny cholesterolu, redukuje tukové tkanivá, zvyšuje produkciu energie a reguluje vylučovanie. Môžete s ním variť namiesto bežných olejov a používať ho ako posilňovač prirodzenej imunity.


Miestny med má podľa ajurvédy jedinečné vlastnosti zvyšujúce imunitu. Je výborný⁠ na prevenciu proti nachladnutiu, kašľu a zadržiavaniu vody. Podobne ako pri starnúcom víne sa predpokladá, že liečivé vlastnosti určitých látok (ako je biela ryža, ghí a med) sa časom zvýšia.



Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon