page contents
top of page

Zlatá polievka - Kadhí

Prinášame vám recept na lahodnú krémovú polievku s ľahko stráviteľnou strukovinou, variáciu so smotanou pre zimné obdobie. Vyživná polievka s mung dálom harmonizuje dóšu Váta.



Pre 5 osôb potrebujeme:


» na smotanový základ:

  • 1 l voda alebo srvátka, ktorá nám ostala z prípravy paníru

  • 250 ml šľahačková smotana (v období Pitty použijeme hustý smotanový jogurt)

  • 5 - 8 PL cícerová múka

  • 1,5 čl soľ

  • 0,5 čl kurkuma

  • štipka čili, kajenské korenie/ alt. sladká paprika

  • 0,5 čl garam masala

» na Kadhí:

  • 25 g lúpaný mung dál

  • štipka asafoetida

  • 0,5 čl čierna horčica

  • 0,5 čl rímska rasca

  • 0,5 čl grécke seno

  • 1 PL ghí (prepustené maslo

  • 0,5 ks cibuľa

  • 1 ks strúčik cesnaku v celku

  • 1 cm kúsok zázvoru

  • môže byť aj pór, špenát, zelené fazuľové struky, ligurček, žihľava a pod.)

  • 1 čl trstinový cukor

  • 1 PL citrónová šťava


Postup:

1. Pripravíme smotanový základ - v srvátke / vo vode metličkou vymiešame šľahačkovú smotanu s cícerovou múkou, soľou a koreniami do hladkej krémovej konzistencie. 2. V hrnci dáme variť mung dál a odoberáme vytvorenú penu.

3. Na malej panvici si pripravíme čóns (osmažené korenie) - rozohrejeme ghí a opražíme na ňom čiernu horčicu. Keď prestane praskať, pridáme a orestujeme cibuľu, keď začne sklovatieť, pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak, opražíme. Pridáme zvyšné korenia, krátko opražíme.

4. Keď dál prestane peniť, pridáme k nemu smotanový základ a čons a doplníme vodu do celkového objemu.

5. Varíme na miernom ohni aspoň 30 minút, priebežne miešame. Počas varenia môžeme pridať pór (zelené fazuľky, špenát, bobkový list, žihľavu a pod.)

6. Na záver dochutíme trstinovým cukrom a citrónovou šťavou.


Želáme vám dobrú chuť :-)


Radi skúšate nové recepty ? Práve pre vás organizujeme:



Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Odoberajte novinky zo sveta ajurvédy: 

bottom of page