page contents
top of page

Sviatočné menu lahodne a zdravo, aj pre vegánov

Tohtoročné sviatočné menu pripravila a nafotila Ivanka Kočišová, absolventka kurzu Školy Ajurvédy - Ajurvédsky výživový poradca, a aktuálne študentka kurzu Ajurvéda - moja profesia 1.ročník.

Ivanka denne varí pre svoju rodinu ľahko stráviteľné, zväčša vegetariánske až vegan a bezlepkové jedlá. Rada skúša nové chute a realizuje recepty, ktoré sú rýchle, nenáročné a v súlade s ajurvédskymi princípmi. Ak chcete sledovať čo práve varí, aktuálne recepty s fotografiami alebo videami nájdete na jej instagrame TU >> alebo na facebooku TU >>



KRÉMOVÁ MRKVOVO-CVIKLOVÁ POLIEVKA

(dávkovanie pre cca 2 osoby)


Potrebujeme:

  • 4 stredne veľké mrkvy

  • 1 stredne veľká cvikla

  • ½ väčší batát (sladký zemiak)

  • 2 cesnaky

  • ½ červenej cibule

  • 1 veľká pl ghí (prepustené maslo)

  • voda do polievky – cca 500 ml až 1 liter, podľa potreby dolejeme, prípadne použijeme zeleninový vývar


KORENIE

2 čl himalájska soľ (dosoliť podľa potreby)

1/4 čl dlhé čierne korenie mleté (pípali)

1/2 čl rímska rasca

½ čl rasca

½ čl sušený zázvor

½ čl mletý bobkový list

½ čl muškátový oriešok


  • Citrónová šťava z 1/8 citróna, prípadne 1 pl jablčný ocot

  • Šľahačková smotana 1- 2 dcl (pre vegánov mandľová, ryžová smotana)

  • Hrsť strúhanej mozzarelly a zmes semiačok do polievky - voliteľné


Postup:

  1. V hrnci roztopíme ghí maslo, pridáme cesnak, cibuľu, koreniny (rascu, zázvor, bobkový list), krátko restujeme korenie, a pridáme mrkvu, batát, cviklu, krátko orestujeme, osolíme,

  2. Okoreníme s dlhým korením (pípali), zalejeme vodou cca 1 cm nad zeleninu, a uvaríme do mäkka.

  3. V mixéri všetko rozmixujeme do krémovej tekutej konzistencie, vrátime spať do hrnca, prilejeme smotanu, krátko prevaríme.

  4. Odstavíme z ohňa, a pridáme šťavu z citróna, muškátový oriešok.

  5. Do hotovej polievky pridáme zmes semiačok a hrsť strúhanej mozzarely.


PEČENÝ KARFIOL V CESTÍČKU s údenou paprikou, PRAŽENÁ BASMATI s rímskou rascou a kurkumou, CVIKLOVÝ DÍP, GRILOVANÝ HALLOUMI SYR

(dávkovanie pre cca 2 osoby)

PEČENÝ KARFIOL - potrebujeme:

  • 1/2 menšieho karfiolu

    (rozobrať na menšie ružičky, umyť pod tečúcou vodou)

  • Cestíčko:

    3 pl ryžová hl. múka,

    1 pl pohánková múka,

    cca 2 dcl vlažná prevarená voda

    ¼ čl jedlá sóda

    Ghí na potretie karfiolu

  • Korenie do cestíčka:

    1/2 čl tymián

    1 čl mletá údená paprika

    1/2 čl rímska rasca

    1/2 čl soľ kala namak


Postup:

  1. Surový karfiol obalíme v cestíčku, ktoré si pripravíme zmiešaním surovín a korenia. Cestíčko by malo mať konzistenciu hustejšieho palacinkového cesta.

  2. Karfiol po odkvapkaní cestíčka uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme v rúre cca 15 min. na 180 stupňov.

  3. Potom vyberieme a potrieme s ghí maslom a ešte dopekáme cca 10 minút, kým nebude karfiol prepečený.

BASMATI RYŽA

Postup: V hrnci roztopíme 1 pl ghí masla, pridáme 1 pl celej rímskej rasce, do toho pridáme 1/2 čl kurkumy, ktrátko orestujeme a do toho vložíme basmati ryžu, zalejeme vodou cca 1 cm nad ryžu a uvaríme do mäkka.


CVIKLOVÝ DÍP


  • 1/2 menšej uvarenej cvikly

  • 1/2 čl himalájska soli

  • štipka dlhé čierne korenie - pípali

  • citrónová šťava z 1/8 citróna

  • 1 pl olivový olej

  • 1 pl orechový olej (makadamový)

  • 1/4 šálky vopred namočených kešu orechov a mandlí

  • prevarená voda podľa potreby na díp cca 1 – 2dcl

  • hrsť parmezánu alebo lahôdkové droždie


Postup: Cviklu dáme do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami, do toho postupne prilievame vodu podľa potreby a mixujeme, aby sa vytvorila krémová konzistencia na dip. Na záver pridáme hrsť parmezánu (alebo lahôdkové droždie).


K jedlu sa hodí na doplnenie proteínov grilovaný halloumi syr, ktorý krátko opečieme na ghí masle, prípadne domáci syr panýr alebo údené tofu..


MRKVOVÝ ŠALÁT S ČERVENOU ŠOSOVICOU a sladkokyslým dressingom s hrozienkami

(dávkovanie pre cca 2 osoby)


Potrebujeme:

  • 2 veľké mrkvy

  • hrnček uvarenej červenej šošovice

  • ¼ hrnčeka namočených hrozienok

  • hrsť petržlenovej vňate

  • hrsť vopred namočených mandlí alebo kešu


ZÁLIEVKA DO ŠALÁTU:

  • šťava z 1 polovice citróna

  • ½ dcl makadamový olej (prípadne použiť len olivový olej)

  • ½ dcl olivový olej

  • 2-3 pl javorový sirup

  • 1 čl dijónska horčica (voliteľné)


KORENIE:

  • ¼ čl dlhé čierne korenie (pípali)

  • ½ čl rímska rasca

  • ½ čl himalájska soľ

  • ¼ čl mletý koriander


Postup:

  1. Mrkvy narežeme na cca 1 cm väčšie kusy, uvaríme vo vriacej vode s himalájskou soľou. Pozor, aby sa nerozvarili.

  2. Červenú šošovicu namočíme do vody aspoň na dve hodiny, scedíme a uvaríme vo vode so štipkou asafoetidyrímskou rascou.

  3. Pripravíme si dressing zmiešaním surovín, do ktorých pridáme korenie a všetko spolu premiešame.

  4. Nakoniec pridáme hrozienka, petržlenovú vňaťorechy.



TEKVICOVO-MANDĽOVÝ PERNÍK s domácim marhuľovým džemom a datľovým karamelom



Potrebujeme:

  • 100 g špaldová polohrubá múka

  • 50 g ryžová polohrubá múka

  • 50 g mandľová múka (prípadne mandle pomleté na múku)

  • 200 g uvarené tekvicové pyré tzn. tekvicu uvariť vo vode, nechať poriadne odkvapkať vodu a tyčovým mixérom vymixovať dohladka

  • 100 ml roztopený kokosový olej

  • 50 g cukor panela (prípadne trstinový cukor)

  • 50 ml vlažné mandľové mlieko

  • 5 pl javorový sirup

  • 1 chia "vajce" tzn 1 pl mleté chia semienka a 3 pl vody, nechať postáť 10 min.

  • 1 kop. čl jedlá sóda

  • 2 kopc. čl prášku do pečiva bez fosfátov


KORENIE:

  • 1 čl mletá vanilka

  • 2 čl škorica

  • 1/4 čl muškátový oriešok

  • 1/4 čl sušený zázvor

  • 1/2 čl mletý klinček

  • 1/2 čl kardamón

  • Môžete použiť aj perníkové korenie.


KARAMEL:

  • cca 20 veľkých bio datlí

  • 3 veľké polievkové lyžice vychladenej hustej časti kokosového mlieka

  • 2 veľké polievkové lyžice bio mandľového masla bez cukru (napr. od značky powerlogy)

  • štipka soli


Príprava karamelu: datle zaliať horúcou vodou, nechať postáť 15 minút, scediť, dať do výkonného mixéra, pridať tuhú časť kokosového mlieka, mandľové maslo a štipku soli. Vymixovať do hladkého krému.


Príprava korpusu:

  1. Múky preosejeme do misky, do toho pridáme všetky ostatné suché ingrediencie a metličkou zamiešame.

  2. Do suchých ingrediencií pridáme postupne všetky mokré suroviny.

  3. Pripravené cesto prelejeme do vopred pripravenej formy, vymastenej kokosovým olejom a vysypanej múkou (forma na pečenie buď tortová okrúhla alebo menší plech s rozmerom 20x30 cm).

  4. Koláč pečieme cca 20-30 minút pri teplote 180 stupňov. Skontrolujeme či je upečení špáradlom. Po upečení ešte teplý koláčik popicháme vidličkou, potrieme džemom (použila som domáci marhuľový s medovkou) a navrch nanesieme karamel.


Prajeme vám sviatočnú dobrú chuť,

šťastné a veselé sviatky :-)


 

Radi skúšate nové recepty ? Pravidelne organizujeme Ajurvédsky víkendový workshop so spoločným varením a jogou, na ktorých harmonizujeme jednu z dóš (váta, pitta, kapha) podľa ročného obdobia a to pomocou stravy, ktorú si navaríme a jogovými technikami, ktoré každý zvládne. Workshopy prebiehajú v ajurvédskom centre Školy Ajurvédy v Levočských vrchoch ... viac TU >>

 

Chceli by ste poznať ajurvédske princípy pre výživu ?

Kurz Ajurvédsky výživový poradca predstavuje odrazový mostík pre všetkých ľudí, ktorí chcú harmonizovať zdravie pomocou tisícročiami overených ajurvédskych princípov. Poskytuje zaujímavý úvod do ajurvédy, podrobne rozoberieme dóše, trávenie, príčiny všetých chorôb, liečbu jedlom a mnoho ďalších zaujímavých tém. Na záver vás čakajú základné ajurvédske recepty ... viac TU >>

 

Comentários


Os comentários foram desativados.
Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Odoberajte novinky zo sveta ajurvédy: 

bottom of page