page contents
top of page

Vianočné menu v kvalite SATTVA

Sattva prináša do života šťastie, radosť, spokojnosť, trpezlivosť, vytrvalosť, schopnosť odpúšťať, prebúdza duchovnú túžbu po čistote, dobre, poznaní a harmónii, rozvíja bezpodmienečnú lásku k celému stvoreniu ... a takými je aj duch Vianoc.


Pripravili sme pre vás vegetariánske sviatočné menu na princípoch Ajurvédy, ktoré poteší harmóniou chutí, a varením s láskou a vďačnosťou pohladí na duši.


MRKVOVO-CVIKLOVÉ KOFTY (Gajar vada)

(dávkovanie pre 5 osôb)

Táto chuťovka zapôsobí na každého. Pred smažením sa uistite, či je zmes dostatočne hustá, aby sa v tuku nerozpadala. V prípade potreby pridajte ešte cícerovú múku, aby zmes získala správnu konzistenciu.


Potrebujeme:

  • 2 ks cvikla

  • 2 ks mrkva

  • 100 g cícerová múka

  • 2 PL lúpaných slnečnicových semiačok, prípadne vlašských/lieskových, hrubo nasekaných orechov

  • 1 PL sekaných koriandrových listov alebo petržlenu

  • 1 PL strúhaného čerstvého kokosu

  • 2 čerstvé čili, jemne nakrájané a bez semienok

  • 1 čl garam masala

  • 0,5 čl kurkuma

  • 0,5 čl soľ

  • 0,5 čl kypriaci prášok

  • ghí alebo rastlinný olej na smaženie

Postup:

1. Mrkvu cviklu očistíme a najemno nastrúhame, až dostaneme asi 250 g nastrúhanej zeleniny.

2. Dáme ju do veľkej misy so všetkými ostatnými prísadami.

3. Vmiešame práve toľko vody, aby sa vytvorilo dostatočne husté cestíčko, ktoré drží pri smažení

spolu.

4. V hlbšej panvici na smaženie rozohrejeme ghí alebo olej.

5. Polievkovou lyžicou naberáme zmes a prstom alebo druhou lyžicou ju zotrieme do horúceho

ghí.

6. Smažíme 8 - 10 koft naraz.

7. Upravíme prívod tepla a kofty často obraciame, aby v priebehu 4 - 5 minút pekne zhnedli zo všetkých strán.

8. Vyberieme z ghí a necháme odkvapkať v cedníku.


CVIKLOVO-CHRENOVÝ DIP

Zdravá, prenikavá štipľavosť chrenu, zjemnená zemitou, sladkou chuťou varenej cvikly, v jemnej strúhanej konzistencii, je lahodným prídavkom k rôznym druhom zimných jedál. V kombinácii so zemiakovým šalátom a mrkvovo-cviklovými koftami neodolateľne ozvláštni Vianočný stôl.


Potrebujeme:

  • 2 ks väčšia cvikla

  • 1 fľaštička strúhaného chrenu v sladkokyslom náleve

  • 0,5 čl soľ

Postup:

1. Cviklu v celku uvaríme a necháme vychladnúť.

2. Vychladnutú cviklu ošúpeme a nastrúhame najemno.

3. V mise zmiešame cviklu s chrenomosolíme podľa chuti.

4. Naplníme do zaváraninových pohárikov a skladujeme v chladničke.

5. V chladničke nám vydrží veľmi dlho, mesiac určite.

6. Podávame ako zdravý dip k hladným jedlám, vyskúšajte aj ako skvelo chutí na chlebíku s maslom.


ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S TAJOMSTVOM

(dávkovanie pre 5 osôb)


Milovaná vianočná klasika, odľahčená kyslou smotanou namiesto tradičnej majonézy. Váš žlčník bude

šťastný-prešťastný. A namiesto tamasických (kvalita nevedomosti, otupelosti) vajec – čierna soľ, ktorá dodá šalátu chuť a vôňu vajíčok, a poteší organizmus železom a minerálmi. Dobrá výmena, čo poviete?


Potrebujeme:

  • 8 zemiakov

  • 1 cibuľa

  • 7 dl sterilizovaný hrášok s mrkvou

  • 3 väčšie kyslé uhorky

  • 400 ml kyslá smotana

  • nálev z kyslých uhoriek na doriedenie

  • 0,5 čl čierna soľ (kala namak)

  • 1 čl morská soľ

  • 0,25 čl mleté dlhé korenie (pípali) alebo čierne korenie

Postup:

1. Zemiaky uvaríme v šupke s 1 čl morskej soli a necháme vychladnúť.

2. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno, v malej miske zalejeme vriacou vodou, necháme 5 minút postáť a zlejeme. V šaláte tak nebude prerážať ostrá vôňa surovej cibule.

3. Uhorky nastrúhame na strednom strúhadle.

4. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez ručný kolieskový krájač.

5. V mise zmiešame zemiaky so smotanou, pridáme cibuľu, uhorky a sterilizovanú zeleninu, okoreníme a dochutíme čiernou soľou.

6. Trochou nálevu z kyslých uhoriek jemne zriedime na požadovanú konzistenciu.


Podávame s mrkvovo-cviklovými koftami a cviklovo-chrenovým dipom.


SVIATOČNÁ VEGETARIÁNSKA KAPUSTNICA SO SMOTANOU, CÍCEROM A MAJORÁNKOU

(dávkovanie pre 5 litrov)

K Silvestru neodmysliteľne patrí kapustnica. A my, ktorí ju milujeme, si ju doprajeme už počas sviatkov. Každá časť Slovenska a pomaly každá rodina má svoj vlastný úžasný recept. My Vám prinášame túto skvelú vegetariánsku variantu, ktorá poteší zmysly neodolateľnou kombináciou plných chutí - kyslej po kapuste, sladkej po smotane, cíceri a slivkách, zemito-lesnej po hubách, pikantno-údenej po údenej vegetariánskej klobani a tempehu, a očarujúco bylinkovej po majoránke, všetko podčiarknuté chuťou kari ... tešíte sa? Poďme na to ....


Potrebujeme:

  • 1 kg kyslá kapusta

  • 1 veľká cibuľa

  • 500 ml sladkej smotany

  • 1 bal sušených lesných húb

  • 1 hrsť sušených sliviek

  • 0,5 bal údený tempeh (zn. Sunfood)

  • 0,5 bal vegetariánskej údenej maďarskej klobane (zn. Good Nature)

  • 150 g sušený cíceru

  • 2 čl sladká paprika

  • 1 + 1 PL majoránka

  • 0,5 čl mleté čierne alebo dlhé korenie (pípali)

  • 1 čl rasca

  • 1 - 2 čl soľ

  • 0,5 čl kari korenie

  • 3 bobkové listy

Postup:

1. Cícer si deň vopred namočíme, ráno ho ako prvý zlejeme, prepláchneme a v osolenej vode necháme uvariť domäkka. Vývar nevylievame, je veľmi chutný, použijeme ho do samotnej kapustnice.

2. Kyslú kapustu zlejeme z vody a ak sú slížiky príliš dlhé, nakrájame ich na jemnejšie.

3. Sušené huby prelejeme vriacou vodou, necháme minútku postáť a zlejeme.

4. Nakrájame si na drobno cibuľu, klobaňu a údený tempeh.

5. Vo veľkom hrnci rozpálime olej a orestujeme na ňom cibuľu, aby zosklovatela.

6. K orestovanej cibuli pridáme kapustu, huby, slivky, tempeh, klobaňu, dolejeme vodu do 5 l celkového objemu, pridáme bobkové listy, všetky korenia, 1 PL majoránky, osolíme, premiešame a po zovretí varíme pod pokrievkou cca 1 hodinu na miernom plameni, občas premiešame.

7. V priebehu varenia pridáme do kapustnice uvarený cícer, spolu s cícerovým vývarom a všetko spolu povaríme.

8. Po hodine je kapustnica dovarená, odstavíme ju z plameňa, pridáme 1 PL majoránky a sladkú smotanu, premiešame, privedieme k bodu varu a hneď odstavíme.



BARFI S KOKOSOM

(dávkovanie pre 8 osôb)


Lahodná sladkosť z medu, masla a sušeného mlieka, doplnená sviatočnou chuťou kokosu a pražených orieškov. Stačí kúsok a dostaví sa blažený pocit zo sattvickej, sladko-mliečnej chute tejto pôvodne indickej sladkosti.


Potrebujeme:

  • 1,5 dl med

  • 1,5 dl maslo

  • 1,5 dl ďatle, nakrájané na malé kúsky, alebo hrozienka

  • 2 dl sušené mlieko

  • 4,5 dl strúhaného kokosu

  • 1,5 dl mandle, kešu alebo lieskové oriešky, dobre upražené

  • 0,5 PL ružovej vody (môžeme vynechať)

Postup:

1. Hrozienka vopred namočíme do teplej vody, následne osušíme.

2. Orechy na panvici nasucho opražíme a vychladnuté nahrubo nasekáme.

3. Rukami dobre premiešame maslo, med, kokos, sušené mlieko a ďatle alebo hrozienka.

4. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Pre správnu konzistenciu môžeme pridať trochu sušeného mlieka alebo pár kvapiek vody.

5. Rozprestrieme na maslom potretý plech a posypeme sekanými orieškami, ktoré jemne stierkou pozatláčame do cesta a celý povrch urovnáme do hladka.

6. Dáme na 1 hodinu do chladničky.

7. Vychladené a stuhnuté barfi nakrájame na štvorčeky.

V chladničke ich môžeme skladovať týždeň a potešiť nimi aj nečakanú návštevu

Prajeme vám sviatočnú dobrú chuť,

šťastné a veselé sviatky :-)

Radi skúšate nové recepty ? Práve pre vás organizujeme:


Autori fotiek: Photo by Libby Penner on Unsplash Image by stockimagefactorycom on Freepik Image by KamranAydinov on Freepik Image by timolina on Freepik Škola ajurvédy www.freepik.com www.unsplash.com



Comments


Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Odoberajte novinky zo sveta ajurvédy: 

bottom of page