page contents My title Page contents
top of page

Vianočné menu v kvalite SATTVA

Aktualizováno: 29. 4.

Sattva prináša do života šťastie, radosť, spokojnosť, trpezlivosť, vytrvalosť, schopnosť odpúšťať, prebúdza duchovnú túžbu po čistote, dobre, poznaní a harmónii, rozvíja bezpodmienečnú lásku k celému stvoreniu ... a takými je aj duch Vianoc. Pripravili sme pre vás vegetariánske sviatočné menu na princípoch Ajurvédy, ktoré poteší harmóniou chutí, a varením s láskou a vďačnosťou pohladí na duši.


MRKVOVO-CVIKLOVÉ KOFTY (Gajar vada)

(dávkovanie pre 5 osôb)


Táto chuťovka zapôsobí na každého. Pred smažením sa uistite, či je zmes dostatočne hustá, aby sa v tuku nerozpadala. V prípade potreby pridajte ešte cícerovú múku, aby zmes získala správnu konzistenciu.

kofty
Mrkvovo-cviklové kofty

Potrebujeme:


  • 2 ks cvikla

  • 2 ks mrkva

  • 100 g cícerová múka

  • 2 PL lúpaných slnečnicových semiačok, prípadne vlašských/lieskových, hrubo nasekaných orechov

  • 1 PL sekaných koriandrových listov alebo petržlenu

  • 1 PL strúhaného čerstvého kokosu

  • 2 čerstvé čili, jemne nakrájané a bez semienok

  • 1 čl garam masala

  • 0,5 čl kurkuma

  • 0,5 čl soľ

  • 0,5 čl kypriaci prášok

  • ghí alebo rastlinný olej na smaženie


Postup:

1. Mrkvu cviklu očistíme a najemno nastrúhame, až dostaneme asi 250 g nastrúhanej zeleniny.

2. Dáme ju do veľkej misy so všetkými ostatnými prísadami.

3. Vmiešame práve toľko vody, aby sa vytvorilo dostatočne husté cestíčko, ktoré drží pri smažení

spolu.

4. V hlbšej panvici na smaženie rozohrejeme ghí alebo olej.

5. Polievkovou lyžicou naberáme zmes a prstom alebo druhou lyžicou ju zotrieme do horúceho

ghí.

6. Smažíme 8 - 10 koft naraz.

7. Upravíme prívod tepla a kofty často obraciame, aby v priebehu 4 - 5 minút pekne zhnedli zo všetkých strán.

8. Vyberieme z ghí a necháme odkvapkať v cedníku.

CVIKLOVO-CHRENOVÝ DIP


Zdravá, prenikavá štipľavosť chrenu, zjemnená zemitou, sladkou chuťou varenej cvikly, v jemnej strúhanej konzistencii, je lahodným prídavkom k rôznym druhom zimných jedál. V kombinácii so zemiakovým šalátom a mrkvovo-cviklovými koftami neodolateľne ozvláštni Vianočný stôl.

cviklovo-chrenový dip
Cviklovo-chrenový dip

Potrebujeme:

  • 2 ks väčšia cvikla

  • 1 fľaštička strúhaného chrenu v sladkokyslom náleve

  • 0,5 čl soľ


Postup:

1. Cviklu v celku uvaríme a necháme vychladnúť.

2. Vychladnutú cviklu ošúpeme a nastrúhame najemno.

3. V mise zmiešame cviklu s chrenomosolíme podľa chuti.

4. Naplníme do zaváraninových pohárikov a skladujeme v chladničke.

5. V chladničke nám vydrží veľmi dlho, mesiac určite.

6. Podávame ako zdravý dip k hladným jedlám, vyskúšajte aj ako skvelo chutí na chlebíku s maslom.


ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S TAJOMSTVOM

(dávkovanie pre 5 osôb)


Milovaná vianočná klasika, odľahčená kyslou smotanou namiesto tradičnej majonézy. Váš žlčník bude

šťastný-prešťastný. A namiesto tamasických (kvalita nevedomosti, otupelosti) vajec – čierna soľ, ktorá dodá šalátu chuť a vôňu vajíčok, a poteší organizmus železom a minerálmi. Dobrá výmena, čo poviete?


zemiakový šalát
Zemiakový šalát

Potrebujeme:

  • 8 zemiakov

  • 1 cibuľa

  • 7 dl sterilizovaný hrášok s mrkvou

  • 3 väčšie kyslé uhorky

  • 400 ml kyslá smotana

  • nálev z kyslých uhoriek na doriedenie

  • 0,5 čl čierna soľ (kala namak)

  • 1 čl morská soľ

  • 0,25 čl mleté dlhé korenie (pípali) alebo čierne korenie


Postup:

1. Zemiaky uvaríme v šupke s 1 čl morskej soli a necháme vychladnúť.

2. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno, v malej miske zalejeme vriacou vodou, necháme 5 minút postáť a zlejeme. V šaláte tak nebude prerážať ostrá vôňa surovej cibule.

3. Uhorky nastrúhame na strednom strúhadle.

4. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez ručný kolieskový krájač.

5. V mise zmiešame zemiaky so smotanou, pridáme cibuľu, uhorky a sterilizovanú zeleninu, okoreníme a dochutíme čiernou soľou.

6. Trochou nálevu z kyslých uhoriek jemne zriedime na požadovanú konzistenciu.


Podávame s mrkvovo-cviklovými koftami a cviklovo-chrenovým dipom.


SVIATOČNÁ VEGETARIÁNSKA KAPUSTNICA SO SMOTANOU, CÍCEROM A MAJORÁNKOU

(dávkovanie pre 5 litrov)


K Silvestru neodmysliteľne patrí kapustnica. A my, ktorí ju milujeme, si ju doprajeme už počas sviatkov. Každá časť Slovenska a pomaly každá rodina má svoj vlastný úžasný recept. My Vám prinášame túto skvelú vegetariánsku variantu, ktorá poteší zmysly neodolateľnou kombináciou plných chutí - kyslej po kapuste, sladkej po smotane, cíceri a slivkách, zemito-lesnej po hubách, pikantno-údenej po údenej vegetariánskej klobani a tempehu, a očarujúco bylinkovej po majoránke, všetko podčiarknuté chuťou kari ... tešíte sa? Poďme na to ....

vegetariánska kapustnica
Vegetariánska kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslá kapusta

  • 1 veľká cibuľa

  • 500 ml sladkej smotany

  • 1 bal sušených lesných húb

  • 1 hrsť sušených sliviek

  • 0,5 bal údený tempeh (zn. Sunfood)

  • 0,5 bal vegetariánskej údenej maďarskej klobane (zn. Good Nature)

  • 150 g sušený cíceru

  • 2 čl sladká paprika

  • 1 + 1 PL majoránka

  • 0,5 čl mleté čierne alebo dlhé korenie (pípali)

  • 1 čl rasca

  • 1 - 2 čl soľ

  • 0,5 čl kari korenie

  • 3 bobkové listy


Postup:

1. Cícer si deň vopred namočíme, ráno ho ako prvý zlejeme, prepláchneme a v osolenej vode necháme uvariť domäkka. Vývar nevylievame, je veľmi chutný, použijeme ho do samotnej kapustnice.

2. Kyslú kapustu zlejeme z vody a ak sú slížiky príliš dlhé, nakrájame ich na jemnejšie.

3. Sušené huby prelejeme vriacou vodou, necháme minútku postáť a zlejeme.

4. Nakrájame si na drobno cibuľu, klobaňu a údený tempeh.

5. Vo veľkom hrnci rozpálime olej a orestujeme na ňom cibuľu, aby zosklovatela.

6. K orestovanej cibuli pridáme kapustu, huby, slivky, tempeh, klobaňu, dolejeme vodu do 5 l celkového objemu, pridáme bobkové listy, všetky korenia, 1 PL majoránky, osolíme, premiešame a po zovretí varíme pod pokrievkou cca 1 hodinu na miernom plameni, občas premiešame.

7. V priebehu varenia pridáme do kapustnice uvarený cícer, spolu s cícerovým vývarom a všetko spolu povaríme.

8. Po hodine je kapustnica dovarená, odstavíme ju z plameňa, pridáme 1 PL majoránky a sladkú smotanu, premiešame, privedieme k bodu varu a hneď odstavíme.



BARFI S KOKOSOM

(dávkovanie pre 8 osôb)


Lahodná sladkosť z medu, masla a sušeného mlieka, doplnená sviatočnou chuťou kokosu a pražených orieškov. Stačí kúsok a dostaví sa blažený pocit zo sattvickej, sladko-mliečnej chute tejto pôvodne indickej sladkosti.


Barfi
Barfi

Potrebujeme:

  • 1,5 dl med

  • 1,5 dl maslo

  • 1,5 dl ďatle, nakrájané na malé kúsky, alebo hrozienka

  • 2 dl sušené mlieko

  • 4,5 dl strúhaného kokosu

  • 1,5 dl mandle, kešu alebo lieskové oriešky, dobre upražené

  • 0,5 PL ružovej vody (môžeme vynechať)


Postup:

1. Hrozienka vopred namočíme do teplej vody, následne osušíme.

2. Orechy na panvici nasucho opražíme a vychladnuté nahrubo nasekáme.

3. Rukami dobre premiešame maslo, med, kokos, sušené mlieko a ďatle alebo hrozienka.

4. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Pre správnu konzistenciu môžeme pridať trochu sušeného mlieka alebo pár kvapiek vody.

5. Rozprestrieme na maslom potretý plech a posypeme sekanými orieškami, ktoré jemne stierkou pozatláčame do cesta a celý povrch urovnáme do hladka.

6. Dáme na 1 hodinu do chladničky.

7. Vychladené a stuhnuté barfi nakrájame na štvorčeky.

V chladničke ich môžeme skladovať týždeň a potešiť nimi aj nečakanú návštevu

Prajeme vám sviatočnú dobrú chuť,

šťastné a veselé sviatky :-)

🌿 Škola Ajurvédy pomohla už viac ako 1000 ľuďom objaviť cestu k sebe samým. A teraz môže pomôcť aj vám – objavte celú ponuku vzdelávania a zmeňte svoj život.


Comments


Kategórie
Najnovšie články
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021-2025 copyright by Škola Ajurvédy

Tel: 0915 850 255           ahoj@skolaajurvedy.sk

Ajurvédske centrum pri Levoči - Uloža

Ajurvédske centrum Bratislava - Rača

  • Instagram
  • Skola Ajurvedy Facebook
  • White YouTube Icon
bottom of page