page contents
top of page

Jarný sattvický recept na harmonizáciu KAPHY

  • obsahuje: Sabdží zo zelených fazuliek, Jarný šalát, Pšeno, Brokolicové kofty v rúre

  • bezlepkový

  • dávkovanie pre 5 osôb


Sabdží zo zelených fazuliek


Ľahké zeleninové sabdží, iba jemne zahustené červenou šošovicou.

Vhodnou jarnou prílohou je pšeno, čerstvý šalát a brokolicová kofta.


Potrebujeme:

  • 300 g zelené fazuľkové struky

  • 1 cuketa

  • 3 mrkvy

  • 2 zemiaky

  • 100 g červená šošovica

  • 1 čl soľ

  • 1 PL ghí

  • 1 čl kurkuma

  • 1 čl čierna horčica

  • štipka asafoetidy

  • ½ čl SAMBAR MASALA (hotová zmes korenia na strukoviny)

  • ½ čl TRIKATU (zmes dlhého korenia, čierneho korenia a zázvoru)

  • 1 PL sušená bazalka

Postup:

  1. Očistíme a nakrájame zeleninu, cuketu nastrúhame na stredne hrubom strúhadle.

  2. V hrnci rozohrejeme ghí a na pár sekúnd na ňom opražíme korenia (okrem bazalky), týmto urobíme tzv. čóns.

  3. Pridáme nastrúhanú cuketu, ktorá o chvíľu pustí šťavu, osolíme a podusíme do zmäknutia.

  4. K cukete pridáme ostatnú zeleninu, bazalku, červenú šošovicu, podlejeme vodou a dusíme 20-30 minút, kým všetka zelenina nie je mäkká.


JARNÝ ŠALÁT


Nakrájame čerstvú zeleninu, vhodnú pre KAPHU – napr. rukolu, púpavu, reďkovky, čínsku kapustu, môžeme pridať menšie množstvo cherry paradajok, osolíme, okoreníme malým množstvom TRIKATU a premiešame. Nezalievame olejom, ani nerobíme nálev, trocha šťavy z paradajok bude stačiť.

Šalát na harmonizáciu KAPHY má byť najmä horký a zvieravý.


PŠENO


Potrebujeme:

  • 300 g pšeno

  • 1 PL ghí

  • 1 čl soľ

  • 600 ml vody

Postup:

  1. Pred samotným varením pšeno tri krát prepláchneme horúcou alebo vriacou vodou.

  2. 600 ml vody dáme zovrieť.

  3. V hrnci rozpustíme ghí a pšeno na ňom zľahka opražíme, zalejeme vriacou vodou, osolíme, premiešame a necháme zakryté variť na miernom plameni do zmäknutia, cca 10 minút. Počas varenia nemiešame.

  4. Pšeno je hotové, keď vstrebe všetku vodu a je už mäkké.


BROKOLICOVÉ KOFTY v rúre /bezlepkové/


Potrebujeme:

  • 1 brokolica

  • 100 g pohánkovej múky

  • 200 g vegan syr

  • 1 čl soľ

  • ½ čl TRIKATU

  • 1 PL majoránka

  • 1 čl rasca

  • štipka asafoetidy

  • ghí

Postup:

  1. Predvaríme si brokolicu, cca 10 minút, necháme vychladnúť.

  2. Zatiaľ si nastrúhame syr, rúru predhrejeme na 250 °C.

  3. Uvarenú, vychladnutú brokolicu roztlačíme vidličkou a zmiešame so syrom, osolíme a okoreníme.

  4. Ku zmesi pridávame pohánkovú múku, až dosiahneme konzistenciu, kedy sa dajú ľahko formovať malé kofty, ktoré držia tvar.

  5. Plech vyložíme papierom na pečenie a polievkovou lyžicou naberáme a formujeme malé okrúhle kofty, ktoré na plechu ešte mierne roztlačíme asi do veľkosti dlane, aby neboli príliš hrubé a dobre sa prepiekli.

  6. Na každú koftu položíme malý kúsok ghí (alebo pokvapkáme roztopeným ghí) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 minút pri teplote 250 °C. Nie je potrebné počas pečenia obracať.

  7. Kofty sú upečené, keď chytia zlato-hnedú kôrku.


Želáme vám dobrú chuť :-)


Radi skúšate nové recepty ? Práve pre vás organizujeme:


Použité foto: Škola ajurvédy


Comments


Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Odoberajte novinky zo sveta ajurvédy: 

bottom of page