page contents My title Page contents
top of page

Máte problémy s trávením? Dajte do poriadku Agni

Aktualizováno: před 5 dny

Trávenie nám vie rýchlo povedať, či je telo v poriadku alebo nie. Trávenie nie je len proces, pri ktorom sa jedlo rozkladá a poskytuje telu energiu a potrebné živiny. Dobré trávenie je základným kľúčom vedúcim k dlhému životu bez chorôb. Problémy s trávením hovoria v ajurvédskej medicíne o poruche tráviaceho ohňa - Agni. Spoznajte všetky štyri typy Agni a spôsob, ako ich dať podľa ajurvédy do rovnováhy.


Problémy s trávením spôsobuje zlý tráviaci oheň - Agni


Ajurvéda , 5000 rokov stará veda o živote, označuje trávenie ako Agni - sanskrtské slovo pre „oheň“. Existujú štyri odlišné „typy“ Agni. Pri problémoch s trávením je cieľom dostať daný typ Agni do rovnováhy. Keď je trávenie dlhší čas nevyvážené, v tele a začnú hromadiť toxíny známe ako Áma. Keď sa Áma nahromadí, začnete pociťovať celý rad vedľajších účinkov, vrátane zlého trávenia, malátnosti, nadúvania a plynatosti. Iba vtedy, keď trávime efektívne, sa môžeme cítiť plní energie a byť pripravení na ďalší deň.

problémy s trávením
Problémy s trávením signalizujú slabý Agni

Štyri typy Agni


Vedieť, aký druh Agni máte, vám môže povedať veľa o nerovnováhe. Poďme sa hlbšie ponoriť do toho, ako rozpoznať každý typ Agni a vyvážiť ho pomocou zmeny jedla a životného štýlu, aby sme dosiahli zdravé trávenie.


1. Sama Agni

Sama Agni zodpovedá skvelému tráveniu, o ktorý by sme sa mali snažiť. Fyzické znaky vyváženého Agni nie sú len skvelé trávenie, ale aj schopnosť prispôsobiť sa zmenám počasia či ročných období. Pokiaľ ide o emocionálne znaky, ľudia s vyváženým Agni sú schopní jasne myslieť, užívať si stabilnú náladu a lepšie zvládať stres a iné prekážky, ktoré im prídu do cesty – všetky ostatné typy Agni sú výsledkom nerovnováhy, ktorú musíme napraviť.


2. Visham Agni

Visham Agni je nepravidelné trávenie, ktoré najčastejšie zažívajú ľudia s nerovnováhou Váta dóše. Ich tráviaci oheň je nestály, mení sa z rýchlo horiaceho na pomalý. Ich nálady, pocity a hlad sa tiež menia a môžu často trpieť zápchou. Príznaky sa môžu prejaviť aj ako bolestivé nadúvanie, poruchy trávenia a dokonca aj suchá pokožka. Visham Agni možno upokojiť konzumáciou čírejších jedál, ako sú omáčky a polievky s ghee.


3. Tikshna agni

Tikshna Agni alebo ostré trávenie sa väčšinou spája s Pitta nerovnováhou, čo možno chápať ako boj s ohňom. Tento oheň je rýchlo horiaci a nadmerne aktívny. Na prvý pohľad by sa to mohlo zdať ideálne, keďže Tikshna Agni prirovnávame k „rýchlo spaľovaciemu metabolizmu“. Príliš veľa ohňa však vedie k ohnivej nálade a môže spáliť živiny skôr, ako ich telo stihne asimilovať. Tieto príznaky sa môžu prejaviť ako neukojiteľný hlad, pálenie záhy a návaly horúčavy. Tikshna Agni upokojíte chladivými potravinami, ako je fenikel, mätové čaje a sladké ovocie. Tikshna Agni veľmi prospieva vegetariánska strava.


4. Manda agni

Manda Agni alebo pomalé trávenie sa prirovnáva ku Kaphe. Pomaly horí a je slabé a ľahko vedie k priberaniu a letargii. Prejavuje sa ako nevoľnosť, priberanie na váhe a studená, vlhká pokožka. Manda Agni možno vrátiť do rovnováhy tým, že budete jesť dve až tri menšie jedlá počas dňa a uprednostníte vegetariánske jedlá.

tráviaci systém
4 typy Agni

Ajurvédske desatoro pre dobrú starostlivosť o Agni


  1. Jedzte vedome, bez rozptyľovania a stresu. Vždy si nájdite čas na vychutnanie jedla a buďte zaň vďační.

  2. Hneď ako vstanete, vypite šálku horúcej vody s citrónovou šťavou. To napomôže odstráneniu Ámy, rozprúdi tráviace šťavy a prečistí tráviaci trakt. Kofeínové nápoje sa v ajurvéde neodporúčajú.

  3. Pravidelná fyzická aktivita je pre zdravý Agni nenahraditeľná. Doprajte si každý deň dlhšiu prechádzku alebo jogu.

  4. Ľahké raňajky, ideálne iba ovocie, sú nevyhnutné na naštartovanie trávenia a dodanie energie potrebnej na zvládnutie aktivít dňa.

  5. Jedzte maximálne tri jedlá denne. Pôst a vynechávanie jedál sa v ajurvéde neodporúčajú, pretože narúšajú rytmus trávenia.

  6. Aby ste zvýšili chuť do jedla, dajte si hodinu pred jedlom plátok čerstvého zázvoru posypaný trochou soli a pokvapkaný čerstvou citrónovou šťavou.

  7. Jedzte každý deň približne v rovnaký čas. Rovnako ako cyklu spánku, aj tráveniu prospeje pravidelná rutina.

  8. Čerstvé jedlo je ľahšie stráviteľné a najlepšie telo vyživuje, preto by ste mali prijímať len jedlo uvarené v ten istý deň.

  9. Pripravte si jedlo s láskou a starostlivosťou. Všetko je prepojené. Aby sa jedlo stalo vašou esenciou, musíte ho pripravovať s pozitívnym prístupom, starostlivosťou a láskou. Mnohé tradície považujú varenie a jedenie za posvätné. Vo védskej tradícii sa šéfkuchár okúpe a ponúkne vďaku Agni – ohňu – predtým, ako začne s úlohou pripraviť prvé jedlo dňa pre rodinu.

  10. Hodinu pred spaním vypite šálku teplého mlieka okoreneného muškátovým orieškom pre Vátu, kardamónom pre Pittu alebo zázvorom pre Kaphu.

žena s raňajkami
Zdravé trávenie na dosah

🌿 Škola Ajurvédy pomohla už viac ako 1000 ľuďom objaviť cestu k sebe samým. A teraz môže pomôcť aj vám – objavte celú ponuku vzdelávania a zmeňte svoj život.



Comments


Kategórie
Najnovšie články
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021-2025 copyright by Škola Ajurvédy

Tel: 0915 850 255           ahoj@skolaajurvedy.sk

Ajurvédske centrum pri Levoči - Uloža

Ajurvédske centrum Bratislava - Rača

  • Instagram
  • Skola Ajurvedy Facebook
  • White YouTube Icon
bottom of page