page contents Máte problémy s trávením? Dajte do poriadku tráviaci oheň - Agni
top of page

Máte problémy s trávením? Dajte do poriadku tráviaci oheň - Agni

Trávenie nám vie rýchlo povedať, či je telo v poriadku alebo nie. Trávenie nie je len proces, pri ktorom sa jedlo rozkladá a poskytuje telu energiu a potrebné živiny. Dobré trávenie je základným kľúčom vedúcim k dlhému životu bez chorôb. Problémy s trávením hovoria v ajurvédskej medicíne o poruche tráviaceho ohňa - Agni. Spoznajte všetky štyri typy Agni a spôsob, ako ich dať podľa ajurvédy do rovnováhy.


Problémy s trávením spôsobuje zlý tráviaci oheň - Agni


Ajurvéda , 5000 rokov stará veda o živote, označuje trávenie ako Agni - sanskrtské slovo pre „oheň“. Existujú štyri odlišné „typy“ Agni. Pri problémoch s trávením je cieľom dostať daný typ Agni do rovnováhy. Keď je trávenie dlhší čas nevyvážené, v tele a začnú hromadiť toxíny známe ako Áma. Keď sa Áma nahromadí, začnete pociťovať celý rad vedľajších účinkov, vrátane zlého trávenia, malátnosti, nadúvania a plynatosti. Iba vtedy, keď trávime efektívne, sa môžeme cítiť plní energie a byť pripravení na ďalší deň.


Štyri typy Agni


Vedieť, aký druh Agni máte, vám môže povedať veľa o nerovnováhe. Poďme sa hlbšie ponoriť do toho, ako rozpoznať každý typ Agni a vyvážiť ho pomocou zmeny jedla a životného štýlu, aby sme dosiahli zdravé trávenie.


1. Sama Agni

Sama Agni zodpovedá skvelému tráveniu, o ktorý by sme sa mali snažiť. Fyzické znaky vyváženého Agni nie sú len skvelé trávenie, ale aj schopnosť prispôsobiť sa zmenám počasia či ročných období. Pokiaľ ide o emocionálne znaky, ľudia s vyváženým Agni sú schopní jasne myslieť, užívať si stabilnú náladu a lepšie zvládať stres a iné prekážky, ktoré im prídu do cesty – všetky ostatné typy Agni sú výsledkom nerovnováhy, ktorú musíme napraviť.


2. Visham Agni

Visham Agni je nepravidelné trávenie, ktoré najčastejšie zažívajú ľudia s nerovnováhou Váta dóše. Ich tráviaci oheň je nestály, mení sa z rýchlo horiaceho na pomalý. Ich nálady, pocity a hlad sa tiež menia a môžu často trpieť zápchou. Príznaky sa môžu prejaviť aj ako bolestivé nadúvanie, poruchy trávenia a dokonca aj suchá pokožka. Visham Agni možno upokojiť konzumáciou čírejších jedál, ako sú omáčky a polievky s ghee.


3. Tikshna agni

Tikshna Agni alebo ostré trávenie sa väčšinou spája s Pitta nerovnováhou, čo možno chápať ako boj s ohňom. Tento oheň je rýchlo horiaci a nadmerne aktívny. Na prvý pohľad by sa to mohlo zdať ideálne, keďže Tikshna Agni prirovnávame k „rýchlo spaľovaciemu metabolizmu“. Príliš veľa ohňa však vedie k ohnivej nálade a môže spáliť živiny skôr, ako ich telo stihne asimilovať. Tieto príznaky sa môžu prejaviť ako neukojiteľný hlad, pálenie záhy a návaly horúčavy. Tikshna Agni upokojíte chladivými potravinami, ako je fenikel, mätové čaje a sladké ovocie. Tikshna Agni veľmi prospieva vegetariánska strava.


4. Manda agni

Manda Agni alebo pomalé trávenie sa prirovnáva ku Kaphe. Pomaly horí a je slabé a ľahko vedie k priberaniu a letargii. Prejavuje sa ako nevoľnosť, priberanie na váhe a studená, vlhká pokožka. Manda Agni možno vrátiť do rovnováhy tým, že budete jesť dve až tri menšie jedlá počas dňa a uprednostníte vegetariánske jedlá.


Ajurvédske desatoro pre dobrú starostlivosť o Agni

  1. Jedzte vedome, bez rozptyľovania a stresu. Vždy si nájdite čas na vychutnanie jedla a buďte zaň vďační.

  2. Hneď ako vstanete, vypite šálku horúcej vody s citrónovou šťavou. To napomôže odstráneniu Ámy, rozprúdi tráviace šťavy a prečistí tráviaci trakt. Kofeínové nápoje sa v ajurvéde neodporúčajú.

  3. Pravidelná fyzická aktivita je pre zdravý Agni nenahraditeľná. Doprajte si každý deň dlhšiu prechádzku alebo jogu.

  4. Ľahké raňajky, ideálne iba ovocie, sú nevyhnutné na naštartovanie trávenia a dodanie energie potrebnej na zvládnutie aktivít dňa.

  5. Jedzte maximálne tri jedlá denne. Pôst a vynechávanie jedál sa v ajurvéde neodporúčajú, pretože narúšajú rytmus trávenia.

  6. Aby ste zvýšili chuť do jedla, dajte si hodinu pred jedlom plátok čerstvého zázvoru posypaný trochou soli a pokvapkaný čerstvou citrónovou šťavou.

  7. Jedzte každý deň približne v rovnaký čas. Rovnako ako cyklu spánku, aj tráveniu prospeje pravidelná rutina.

  8. Čerstvé jedlo je ľahšie stráviteľné a najlepšie telo vyživuje, preto by ste mali prijímať len jedlo uvarené v ten istý deň.

  9. Pripravte si jedlo s láskou a starostlivosťou. Všetko je prepojené. Aby sa jedlo stalo vašou esenciou, musíte ho pripravovať s pozitívnym prístupom, starostlivosťou a láskou. Mnohé tradície považujú varenie a jedenie za posvätné. Vo védskej tradícii sa šéfkuchár okúpe a ponúkne vďaku Agni – ohňu – predtým, ako začne s úlohou pripraviť prvé jedlo dňa pre rodinu.

  10. Hodinu pred spaním vypite šálku teplého mlieka okoreneného muškátovým orieškom pre Vátu, kardamónom pre Pittu alebo zázvorom pre Kaphu.


Ak pomocou jedla nastolíme v tele a mysli zdravie, tak zdravie vyplní celý náš fenomén a choroba v ňom už nemá miesto. Ak máme poznatky, ako si vybudovať a udržať zdravie, tak nepotrebujeme vedieť, ako liečiť stovky chorôb. Všetky tieto poznatky je možné získať v Škole ajurvédy napríklad v kurze Ajurvédsky výživový poradca. Prečítajte si tiež náš článok o dôležitosti dobrého trávenia: Áma - prvotná príčina všetkých ochorení.



Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Odoberajte novinky zo sveta ajurvédy: 

bottom of page