page contents My title Page contents
top of page

Ako zvládnuť jar - Kapha obdobie?

Aktualizováno: 20. 4.

Jar je obdobím, kedy sa v tele prirodzene zvyšuje dóša Kapha – energia štruktúry a stability. Ak sa jej nahromadí priveľa, môže priniesť únavu, zahlienenie či spomalenie. Ajurvéda nás učí, ako vyvážiť vplyvy ročných období a vyladiť sa na rytmy prírody. Objavte jednoduché tipy, ako dosiahnuť Kapha obdobie v rovnováhe a cítiť sa aj počas jari ľahko a vitálne.

Váta, Pitta, Kapha
Váta, Pitta, Kapha

VŠEOBECNÉ TIPY - KAPHA OBDOBIE


Kapha je tvorená prvkom vody a zeme, je ťažká, chladná, pomalá, malátna, lepivá a stabilná - každá táto vlastnosť zvyšuje Kaphu a prispieva k nerovnováhe. Preto je potrebné obmedziť chlad, ťažké a olejnaté jedlá, nečinné sedenie, nudu, oddychovanie počas dňa, neskoré vstávanie či pomalosť. V Kapha období sa odporúča veľa aktívneho pohybu, ostrá chuť a udržiavať sa v teple. Vyhnite sa studeným jedlám, mliečnym výrobkom, sladkému a ťažkému ovociu (napr. banány), praženým orechom, soli. Keď sa začne sezóna alergií, je dobré praktizovať “netí” - vyplachovanie nosa. Vypudiť toxíny pomôže aj teplá sauna, pravidelné pitie zázvorového čaju (pozor ak ste konštitúcia Pitta) alebo čaju z bazalky posvätnej, tzv. Tulsi.

5 prvkov
5 prvkov

TIPY PRE VÁTU V OBDOBÍ KAPHY


Pre Váty je dobré mierne zvýšiť štipľavú, trpkú a zvieravú chuť. Naučte sa upravovať stravu podľa denných podmienok. Napríklad, ak je silný Váta deň (suchý a veterný) a je sezóna Kapha, zamerajte sa na jedlá vyvažujúce Vátu. Sezóna Kapha môže prispieť k spomaleniu trávenia, preto jedzte pravidelne, bez vynechávania jedál alebo prejedania sa. Jedzte hlavné jedlo na obed, keď je tráviaci oheň agni najsilnejší. Vyrovnať Kaphu bez dráždenia Váty pomôže cesnak, kardamón, sladké drievko, zázvor.


TIPY PRE PITTU V OBDOBÍ KAPHY


Sezóna Kapha prináša potrebu štipľavej, trpkej a zvierajúcej chuti. Ako Pitta urobíte dobre, ak v jedlách zvýšite trpkú a zvieravú chuť a zároveň znížite sladkú chuť, ktorá zvyšuje Kaphu. Mnoho ľudí má chuť si počas tejto doby pridávať do jedál alebo nápojov ďalšie korenie alebo kyslosť na uvoľnenie hlienov. No Pitta si musí veľký dávať pozor na bylinky a koreniny, ktoré si v tomto ročnom období vyberie. Vyrovnať Kaphu bez dráždenia Pitty pomôžu koriander, kardamón, kurkuma a hlavne sladké drievko. Pitta by sa mala počas obdobia Kapha vyhýbať stimulantom, ako je kofeín. Kofeín môže prispieť k nerovnováhe a prejavom podráždenosti.


TIPY PRE KAPHU V OBDOBÍ KAPHY


Pre človeka typu Kapha je ťažšie zostať v rovnováhe počas sezóny Kapha. Kapha má tendenciu k stagnácii a ťažkosti, ak nie je oživená a preto musí ostať v aktívnom pohybe. Ajurvéda odporúča, aby si Kapháci v tomto ročnom období obliekali svetlé, teplé farby a povzbudzovali sa vôňami ako eukalyptus, šalvia a rozmarín. Držte sa ľahkej vegetariánskej stravy zameranej na zníženie Kaphy. Vyhýbajte sa sladkostiam a chladu. Osviežujúce, hrejivé korenie je pre vás to najlepšie. Obmedzte príjem soli, pretože môže spôsobiť zadržiavanie vody.

5 prvkov vytvára 3 dóše
5 prvkov vytvára 3 dóše

🌿 Škola Ajurvédy pomohla už viac ako 1000 ľuďom objaviť cestu k sebe samým. A teraz môže pomôcť aj vám – objavte celú ponuku vzdelávania a zmeňte svoj život.

Comments


Kategórie
Najnovšie články
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021-2025 copyright by Škola Ajurvédy

Tel: 0915 850 255           ahoj@skolaajurvedy.sk

Ajurvédske centrum pri Levoči - Uloža

Ajurvédske centrum Bratislava - Rača

  • Instagram
  • Skola Ajurvedy Facebook
  • White YouTube Icon
bottom of page