page contents My title Page contents
top of page

Kráľovské druhy korenia - zoznam korení a základné princípy

Aktualizováno: 20. 4.

Mnoho ľudí sa k ajurvéde dostalo cestou ochutnania fantastickej indickej kuchyne, ktorej čaro vytvára práve korenie. Korenie si v ajurvéde zasluhuje zvláštnu pozornosť pre mimoriadne účinky na zdravie. Korením priamo ovplyvňujeme stráviteľnosť jedál, posilňujeme tráviaci oheň, optimalizujeme celý tráviaci proces a dokonca ním vieme aj znížiť tvorbu odpadových látok v tele (Ámy). Spoznajte kráľovské druhy korenia - zoznam korení a princípy ajurvédskej liečby.


Keď sa stáva korenie liekom


Korenie výrazným spôsobom ovplyvňuje to, ako jedlo pôsobí na dóše. Ak do jedla, ktoré je pre danú dóšu nepriaznivé pridáme správne korenie, tak charakteristika jedla sa pozitívne zmení. Tiež môžeme povedať, že ak do jedla, ktoré je skombinované z nezlučiteľných potravín, pridáme správne korenie, výsledný efekt je pre organizmus človeka priaznivý. Preto sa korenie v ajurvéde používa cielene na dosiahnutie vyváženého vplyvu jedla na dóše a tým na zdravie a harmóniu človeka. Znalci ajurvédy používajú rôzne druhy korenia ako liek.


Korenie sa delí podľa účinku na dóše do troch základných skupín:


  1. Zahrievajúce korenie vhodné predovšetkým pre Vátu (škorica, klinček, muškátový orech, badyán, vanilka, čerstvý zázvor, kardamón, adžvan, senovka grécka, bobkový list, asafoetida)

  2. Ochladzujúce korenie vhodné predovšetkým pre Pittu (rascovec rímsky, koriander, fenikel, ruža, kôpor, kardamón)

  3. Pálivé korenie vhodné predovšetkým pre Kaphu (čierne korenie, dlhé korenie, sušený zázvor, horčičné semienko, čili papričky, kajanské korenie, kurkuma)

ajurvédske korenie
Ajurvédske korenie

Kráľovské druhy korenia zoznam


Okrem účinkov na dóše má korenie špecifické účinky:


  • Škorica je účinný odbúravač metabolických toxínov a pomáha znižovať zrážanie krvi, čím predchádza možnosti srdcového alebo mozgového infarktu.

  • Klinček podporuje tráviaci oheň a pomáha celému tráveniu, pomáha tiež liečiť priedušky a chronický zápal dutín. Pomáha znižovať bolesť zubov.

  • Muškátový orech tiež napomáha tráveniu, ukľudňuje nervovú sústavu a tlmí kašeľ.

  • Bobkový list napomáha tráveniu, zahrieva, pôsobí močopudne, posilňuje agni.

  • Asafoetida sa u nás nazýva aj “Čertovo lajno” kvôli zápachu síry. Je najúčinnejšie korenie na liečbu problémov Váty, lebo výrazne znižuje plynatosť, hlavne ak pripravujeme jedlo zo strukovín.

  • Čerstvý zázvor sa v ajurvéde nazýva „višvabhéšadža“ čo znamená „všetky lieky sveta“. V ajurvéde je zásadný rozdiel medzi čerstvým a sušeným zázvorom. Čerstvý zázvor zvyšuje Agni a zlepšuje trávenie bez toho, aby zvyšoval Pittu v tele. To je dôležité pre ľudí s prevládajúcou Pitta dóšou. Sušený zázvor robí všetko to, čo čerstvý – teda zvyšuje tráviaci oheň a zlepšuje trávenie, ale okrem toho silne zahrieva, čo zvyšuje Pittu v tele. To veľmi pomáha ľuďom s prevládajúcou Kapha dóšou.

  • Rascovec rímsky, koriander a fenikel stimulujú tráviaci oheň, zlepšujú celé trávenie, ale nezahrievajú telo, nezvyšujú Pittu, čo je dôležité pre ľudí s prevládajúcou dóšou Pitta a hlavne v lete. Tieto tri korenia sú veľmi vzácne tridóšické korenia - harmonizujú mierne všetky tri dóše.

  • Rasca rímska má spolu s čiernym korením a šafránom výnimočnú vlastnosť, v tele pôsobí zásadito. Rascovec sa používa tiež ako omladzujúci prostriedok. Lieči hemoroidy, čistí krv a posilňuje telo. Podporuje tvorbu materského mlieka a posilňuje maternicu.

  • Koriander okrem toho, že zlepšuje trávenie a ochladzuje telo, lieči zvracanie, astmu, kašeľ, celkovú slabosť a likviduje parazitov.

  • Kardamón sa používa hlavne v sladkostiach a pridáva sa do kávy, kde zmierňuje pôsobenie kofeínu na nadobličky. Bežne sa pridáva do jedál z obilnín a strukovín, zeleniny, orechov a semien. Pôsobí jemne, ale účinne a preto je vhodný na liečbu tráviacich problémov aj pre deti, starších ľudí a ľudí oslabených chorobami.

  • Fenikel tiež ochladzuje a mierne znižuje chuť do jedla. Zlepšuje tvorbu materského mlieka, uľavuje od kŕčov, ukľudňuje nervy. Považuje sa za najbezpečnejšie tridóšické korenie pre liečbu zažívacích problémov. V ajurvéde je veľmi známy aj čaj na zlepšenie trávenia pre ľudí s Pitta dóšou, ktorý sa pripravuje z rovnakého dielu feniklu, rascovca, koriandra.

koreniny
Koreniny
  • Pálivé korenie je vhodné hlavne pre ľudí s dominantnou Kapha dóšou.

  • Najznámejším je čierne korenie. V primeranom množstve otvára kanáliky z ktorých odstraňuje kaphu a toxíny. Stimuluje tráviaci oheň a tým aj celé trávenie. Je to jedno z najlepších korení na odstránenie hlienu v pľúcach a dutinách. Je to silná protilátka na hlienotvorné potraviny, napríklad mlieko. Pomáha znižovať hmotnosť.

  • Dlhé korenie má veľmi podobné účinky, ale nevysušuje tak silno ako čierne korenie a môže sa používať dlhodobo. Neznižuje počet spermií, nepodporuje zápchu. Lieči pľúca.

  • Čili je veľmi silne zahrievajúce korenie, vhodné predovšetkým pre ľudí so silnou Kaphou. Jeho zahrievajúci efekt pomáha aj Váte, ale len v malom množstve, lebo Vátu vysušuje a tým ju zvyšuje. Je nevhodné pre ľudí so silnou Pitta dóšou, pre ľudí so zápalom žalúdka, tráviaceho traktu, prípadne s vredami na žalúdku alebo dvanástorníku. Na trávenie funguje podobne ako ostatné pálivé korenia. Používa sa pri znižovaní hmotnosti.

  • Semienko čiernej horčice pomáha naštartovať tráviaci oheň, zahrieva tráviaci trakt a odstraňuje hlieny z čriev. Zabíja parazity a čistí pľúca podporou vykašliavania. Lieči astmu, bronchitídu a zápal pľúc.

koreniny
Koreniny

Ako používať korenie pri varení


Korenie sa pri varení používa ako jedna z hlavných ingrediencií, pretože zlepšuje tráviace vlastnosti potravín tak, aby bolo jedlo priateľské pre tráviaci systém a zároveň prinášalo čo najviac živín. Korenie je dôležité tepelne upravovať, pretože je väčšinou suché a potrebujeme ho “oživiť”. V ajurvéde poznáme 3 hlavné spôsoby používania korenia:


  1. “Čhaunk” alebo “Čóns” je hlavný spôsob prípravy korenia. Je to korenie opražené na ghee. Opražením sa z korenia uvoľnuje prána vo forme arómy, stáva sa stráviteľnejšie a viac ovplyvní potraviny, ktoré sa na ňom tepelne upravia. Na opraženie sa používajú najmä guličky a semienka či celé kusy korení. Na opraženom korení sa potom orestujú potraviny, ktoré ideme pripravovať, čím sa obalia energiou prány. Tento spôsob má na potraviny najsilnejší vplyv.

  2. Ďalší spôsob použitia korenia je na etapy. Korenie pridané na začiatku bude mať na potraviny najsilnejší vplyv. Ak chceme pridať aj korenie, ktorého vlastnosti nepotrebujeme výrazne posilniť, pridávame “Čhaunk” do jedla počas varenia, nie na začiatku. Na etapy sa väčšinou používa práškové korenie. Vytvárame tak ďalšiu vrstvu chuti a účinkov na trávenie.

  3. Korenie môžeme použiť aj vo forme “Čúrny” na dochutenie. Praktický spôsob pre rodiny s rôznymi tráviacimi potrebami. Jedlo sa pripraví na neutrálnom korení podľa ročného obdobia a na stole sú pripravené práškové zmesi na dochutenie jedál, ktorými si každý člen rodiny dochutí jedlo podľa vlastnej potreby (Váta Čúrna, Pitta Čúrna, Kapha Čúrna).

  4. Ďalším spôsobom je užívať čisté korenie priamo ako liek s nosičom, ktorý ho dostane do bunky. Najčastejšie nosiče sú mlieko, ghee, med, aloe vera, voda.

paneer butter masala
Paneer butter masala

🌿 Škola Ajurvédy pomohla už viac ako 1000 ľuďom objaviť cestu k sebe samým. A teraz môže pomôcť aj vám – objavte celú ponuku vzdelávania a zmeňte svoj život.

Comentários


Kategórie
Najnovšie články
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021-2025 copyright by Škola Ajurvédy

Tel: 0915 850 255           ahoj@skolaajurvedy.sk

Ajurvédske centrum pri Levoči - Uloža

Ajurvédske centrum Bratislava

  • Instagram
  • Skola Ajurvedy Facebook
  • White YouTube Icon
bottom of page