page contents My title Page contents
top of page

Liečba stravou na jar

Aktualizováno: 20. 4.

Na jar príroda rozpúšťa svojím teplom a suchom vlhkosť viazanú chladom zimy v pôde a s pomocou slnka ju odplavuje a odparuje. Rieky sú kalné, plné topiaceho snehu a odplavujú prebytočnú vlhkosť. V našom tele sa v jarnom období dejú podobné procesy a preto je potrebné kopírovať odvekú múdrosť prírody a kolobeh života. Využime jar na odľahčenie a prečistenie tela. Telo je po zime zanesené metabolickými toxínmi z výdatných a ťažkých zimných jedál.


Liečba stravou na jar? Základom je jarný detox jedálniček


Liečba stravou na jar znamená zaradiť do jedálnička ľahké, vysušujúce a jednoduché jedlá, ktoré sa ľahko strávia a podporiť tak tráviaci oheň, aby pomohol spáliť metabolické toxíny uložené v tele. Ideálna strava pre jarné obdobie obsahuje 10% tukov, 30% bielkovín a 60% sacharidov. Ide o všeobecný priemer nezohľadňujúci individuálnu ajurvédsku konštitúciu človeka.


Aké chute a koreniny sú vhodné na jar?


Na jar je ideálny čas na očistu tela a naštartovanie tráviaceho ohňa pomocou ostrých, horkých a trpkých chutí – nájdeme ich v listovej zelenine, zázvore, kurkume či pikantných polievkach. Ajurvéda odporúča koreniny ako čierne a dlhé korenie, klinček, kajenské korenie, cesnak, fenikel, rasca, škorica či tymián. Opatrne treba narábať s medom – čerstvý je príliš sladký, vhodnejší je starší, dvojročný med s horkosladkou chuťou, ktorý má zároveň očistné a zahrievajúce účinky.

korenia
Korenia

Aké potraviny sú vhodné na jar?


Na vysušenie zimnej vlhkosti v tele odporúča ajurvéda konzumovať suché obilniny ako jačmeň, pohánka, amarant či kukurica, strukoviny ako šošovica, mungo či fazuľa a zeleninu s horkou a trpkou chuťou – napr. rukolu, púpavu, špargľu, kel, zeler či hlávkový šalát. Vhodné je aj sušené ovocie (čerešne, hrozienka, hrušky). Z jedálnička je dobré vylúčiť studené nápoje, mliečne výrobky, sladkosti, mäso, pražené orechy a ťažké ovocie ako banány či datle, ktoré zvyšujú vlhkosť a chlad Kaphy.

strava
Kapha strava

Aké nápoje sú vhodné na jar?


Na jar je podľa ajurvédy dôležité vyhnúť sa studeným a zahlieňujúcim nápojom a uprednostniť teplé, zahrievajúce čaje, ktoré podporujú trávenie a očistu tela. Vhodné sú čaje zo zázvoru, škorice, kardamónu, klinčekov, kurkumy či bylinky Tulsi. Z nápojov možno zaradiť aj obilnú kávu, karob alebo malé množstvo teplých džúsov (napr. brusnicový, hruškový, mrkvový). Nevhodné sú alkohol, studené mliečne nápoje, limonády, citrusové šťavy či sladké sýtené nápoje, ktoré zvyšujú chlad a vlhkosť v kapha období.

zázvorový čaj
Jarné nápoje

Aké výživové doplnky sú vhodné na jar?


Na jar odporúča ajurvéda siahnuť po liečivých rastlinách – tzv. koncentrovaných potravinách – ktoré podporujú detoxikáciu a štartujú trávenie. Triphala čistí tráviaci trakt všetkých dóš, Právenka (indická echinacea) podporuje pečeň, imunitu aj detox krvi. Na rozprúdenie tráviaceho ohňa je ideálne použiť koreninovú zmes Trikatu (čierne a dlhé korenie, sušený zázvor). Na rozpúšťanie tukov pomáha Garcínia a silnejší Guggul (len pod dohľadom terapeuta). Skvelým pomocníkom na prečistenie je Aloe vera a na žlčníkové/obličkové kamene Bhumi Amla – známa aj ako „rozbíjač kameňov“.

triphala
Jarné výživové doplnky

🌿 Škola Ajurvédy pomohla už viac ako 1000 ľuďom objaviť cestu k sebe samým. A teraz môže pomôcť aj vám – objavte celú ponuku vzdelávania a zmeňte svoj život.



Comments


Kategórie
Najnovšie články
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021-2025 copyright by Škola Ajurvédy

Tel: 0915 850 255           ahoj@skolaajurvedy.sk

Ajurvédske centrum pri Levoči - Uloža

Ajurvédske centrum Bratislava - Rača

  • Instagram
  • Skola Ajurvedy Facebook
  • White YouTube Icon
bottom of page