page contents
 

Liečba stravou v jarnom období

Na jar príroda rozpúšťa svojím teplom a suchom vlhkosť viazanú chladom zimy v pôde a s pomocou slnka ju odplavuje a odparuje. Rieky sú kalné, plné topiaceho snehu a odplavujú prebytočnú vlhkosť. Mráz počas zimy spomalil prirodzený rozpad a premenu opadaných listov a iného prirodzeného odpadu v prírode a ten teraz odchádza z krajiny spolu s vodou.


V našom tele sa v jarnom období dejú podobné procesy a preto je potrebné kopírovať odvekú múdrosť prírody a kolobeh života. Využime jar na odľahčenie a prečistenie tela. Telo je po zime zanesené metabolickými toxínmi z výdatných a ťažkých zimných jedál, ktorými sme harmonizovali chlad a ľahkosť dóše Váta, ktorá vládla v tomto ročnom období.


Liečba stravou na jar - Základom je jarný detox jedálniček


Liečba stravou na jar znamená zaradiť do jedálnička ľahké, vysušujúce a jednoduché jedlá, ktoré sa ľahko strávia a podporiť tak tráviaci oheň, aby pomohol spáliť metabolické toxíny uložené v tele. Ideálna strava pre jarné obdobie obsahuje 10% tukov, 30% bielkovín a 60% sacharidov. Ide o všeobecný priemer nezohľadňujúci individuálnu ajurvédsku konštitúciu človeka.


Aké chute a koreniny sú vhodné na jar?

Očistu a naštartovanie tráviaceho ohňa pomôžu uskutočniť ostré, horké a trpké chute, ktoré sa nachádzajú v sezónnej listovej zelenine, zázvore, kurkume a pikantných zeleninových polievkach.


Med má tiež očistnú funkciu, naviac je zahrievajúci, ale je potrebné dať pozor na jeho sladkosť. Sladká chuť na jar škodí. Preto je vhodnejší dvojročný med, ten je už horkosladký oproti čerstvému medu, ktorý je sladký až sladkohorký.


Ajurvédske odporúčanie na liečbu tela vhodnou stravou hovorí o konzumovaní pikantných korenín ako je zázvor, dlhé korenie, čierne korenie, kurkuma. Vhodné koreniny sú tiež klinček, kajenské korenie, cesnak, fenikel, semienka horčice (horčičné semienka), rasca, chren, senovka grécka, škorica, šalvia, tymián.


Aké potraviny sú vhodné na jar?

Na vysušenie zimnej vlhkosti uviaznutej v tele používame suché obilniny ako je jačmeň, raž, proso, pohánka, kukurica, amarant, quinoa. Vhodná je aj fazuľa vďaka trpkej chuti a tiež šošovica. Veľmi dobre je konzumovať naklíčenú mungo fazuľku.


Potrebnú trpkú chuť nájdeme aj v jablkách, hruškách, sušených čerešniach, hrozienkach. Všeobecne je na jar vhodné sušené ovocie.


Ideálne je konzumovať zeleninu, ktorá obsahuje horkú chuť ako je rukola, ružičkový kel, kapusta, brokolica, púpavové listy a špargľa. Veľmi dobrá je redkvička, pór, špenát a klíčky. Očistne pôsobí v jarnom období zeler a medzi najvhodnejšie jarné zeleniny patrí hlávkový šalát. Veľmi dobrý je aj karfiol, mangold, petržlen, púpava. Zemiakom sa odporúčame vyhnúť a jedávať ich veľmi málo a výdatne okorenené rascou, zázvorom, dlhým korením alebo cesnakom.


Očiste veľmi pomôže, ak z jedálnička vylúčime studené potraviny a nápoje, mliečne výrobky, sladkosti, pšenicu, mäso, pražené orechy a tuky. Kravské mlieko je vhodné nahradiť konopným, ryžovým alebo sójovým mliekom. Je dobré dať pozor nato, aby sme chlad a vlhkosť jarnej Kaphy nepodporovali studeným jedlom a nápojmi z chladničky, mliečnymi výrobkami či sladkým a ťažkým ovocím, ako sú banány, datle a figy.


Aké nápoje sú vhodné na jar?

Všeobecné odporúčanie je vyhnúť sa studeným nápojom a piť výlučne teplé zahrievajúce nápoje rozpúšťajúce všetky toxíny. Vhodný je čierny čaj, obilná káva, karob, džúsy v malom množstve (brusnicový, aloe vera, broskyňový, hruškový, mrkvový, z lesných plodov. Čaj zo zázvoru, čierneho korenia a kardamónu je vynikajúci na stimuláciu trávenia. Čaj zo škorice je vynikajúcim prípravkom na vyrovnanie hladiny cukru v krvi. Čaj z klinčekov sa používa už stovky rokov ako prírodný prostriedok proti bolesti a čaj z kurkumy je ideálny na upokojenie zápalov a podporu regenerácie zdravých buniek. Veľmi obľúbený je aj čaj z Tulsi, ktorý podporuje vykašliavanie a odstraňuje zahlienenie.


Na jar sa vyhýbame všetkým nevhodným nápojom ako je sladké víno, kyslé víno, tvrdý alkohol, pivo, citronáda, čokoládové mlieko, ľadový čaj, studené mliečne nápoje (aj mandľové, ryžové mlieko), sýtené nápoje, džúsy (grepový, pomarančový, paradajkový).


Aké výživové doplnky sú vhodné na jar?

Liečivé rastliny ajurvéda nazýva „koncentrované potraviny“. Na jar sú najvhodnejšie doplnky na rozpustenie tukového tkaniva a v ňom rozpustených metabolických a emočných toxínov.


Prečisteniu celého tráviaceho traktu vo všeobecnosti a pre všetky dóše pomôže prášková Triphala. Rokmi overená zmes troch vysušených plodov, ktorá prečistí črevá lepšie ako akákoľvek iná bylina. Triphalu je ideálne užívať nalačno ráno vo forme vodného výluhu.


Medzi bylinami s horkou chuťou, ktoré majú očistný a detoxikačný účinok obsahuje najviac horčín - Právenka látnatá, nazývaná aj Indická echinacea. Dokáže veľmi dobre pomôcť očiste pečene, žlčníka, celkovo krvi a naštartovať imunitu potrebnú na zvládnutie jarných viróz, alergií a kašľa.


Na naštartovanie tráviaceho ohňa si môžeme doma vyrobiť známu koreninovú zmes Trikatu. Na Trikatu zmiešame v rovnakom pomere čierne korenie, dlhé korenie a sušený zázvor.


Rozpustiť prebytočný tuk pomôže tiež veľmi známa a overená bylina Garcínia. Ajurvéda má aj silnejšiu zbraň na rozpúšťanie tukov – živicu Guggul. Guggul je potrebné užívať pod dohľadom ajurvédskeho terapeuta.


Veľmi dobrú službu na prečistenie organizmu a rozpúšťanie prípadných cýst na tele urobí jarná kúra s Aloe vera. Či už konzumujeme Aloe vera vo forme doplnkov dostupných na trhu, alebo vo forme dužiny vlastnoručne vypestovaného aloe, vždy sa dostaví liečivý účinok.


Na prečistenie žlčníka a rozpustenie prípadných žlčníkových alebo obličkových kameňov má ajurvéda veľmi silný nástroj, ktorý sa volá Bhumi Amla. Na Slovensku ho poznáme pod názvom Chanca piedra (rozbíjač kameňov).



Čítajte tiež: Váta si v zime vymieňa žezlo s Kaphou. Ako sa pripraviť?


V článku sú uvedené iba všeobecné odporúčania na jar. Jedálniček na mieru, kde sa berie do úvahy individuálna konštitúcia (dóša) a zdravotné problémy jednotlivca, sa stanovuje až pri ajurvédskej diagnostike. Viac info o ajurvédskej diagnostike si môžete prečítať tu.



Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon