page contents
 

Masala chai - tradičný nápoj Indie

V Indii sa hovorí, že nič nie je také upokojujúce, ako šálka indického Masala Chai. Masala čaj je obľúbeným indickým nápojom. Hindské názvy „Masala“ označujú korenie a „chai“ znamená čaj. Preto Masala chai znamená čaj s korením. Naučte sa pripraviť chutný indický nápoj behom 20. minút.


Známy Masala chai alebo Yogi čaj


Chai je pre mnohých ľudí v Indii ako náboženstvo. Deň sa zvyčajne nezačne, kým si nedajú teplú šálku kadak Chai (silný čaj). Podáva sa pri všetkých návštevách a dokonca aj pri trávení času v klenotníctve či v obchode s oblečením. Masala Chai je v Indii jedným z rôznych druhov čajov. Vychutnať si šálku Masala chai znamená zastavenie sa a vychutnanie si prítomného okamihu s krásnou súhrou vôní a chutí hrejivých korenín v šálke.


Masala chai je indický krémový a korenený čaj, ktorý si čoraz viac ľudí vychutnáva po celom svete. Primárny rozdiel medzi chai a Masala chai je v tom, že Masala chai obsahuje korenie, zatiaľ čo chai je jednoducho čaj a mlieko. Ide o ideálny nápoj, ktorý si vychutnáte kedykoľvek počas dňa. Nájdete ho aj pod názvom Yogi čaj a je hrejivý, upokojujúci a jednoduchý na prípravu. Rovnako ako populárna zmes korenia Garam Masala, každá rodina v Indii má vlastnú jedinečnú zmes korenia, ktorú preferuje vo svojom Masala chai. Jedna vec je však istá - tento chai rozhodne nie je ako chai latte v kaviarniach. Masala chai sa zvyčajne vyrába zo štyroch ingrediencií:

  • Čierny čaj (uprednostňujeme sypaný)

  • Mlieko (kravské alebo rastlinné)

  • Sladidlo (trstinový, kokosový alebo jaggery cukor)

  • Korenie (zázvor, škorica, klinček, kardamón, muškátový oriešok, čierne alebo dlhé korenie)

TIP: Vyskúšajte recept na zlaté kurkumové mlieko - poklad ajurvédy.


Ako pripraviť Masala chai?


Vlastná zmes korenia:


Korenie sa môže líšiť v závislosti od typu receptu. Naša obľúbená kombinácia korenín je škorica, kardamón, dlhé korenie, klinčeky, muškátový oriešok a zázvor:

  • 1ks celá škorica (ak máte malé kúsky, dajte 2-3 ks) alebo 1/2 ČL mletá

  • zázvor čerstvý (cca 3-4 cm kúsok) alebo ½ ČL sušený

  • 10ks klinček

  • 5ks kardamón

  • ¼ ČL dlhého korenia

  • ¼ ČL muškátového orieška

Postup:

  1. Pripravíme si zmes korenín a ďalšie ingrediencie - cca 0,5 - 0,6l vody, 0,3l mlieka, sypaný čierny čaj a sladidlo (zdravšia varianta cukru).

  2. V hrnci dáme variť vodu. Keď začne vrieť, pridáme všetky korenia.

  3. Po 5. minútach varenia korenín pridáme mlieko a za stáleho miešania privedieme do varu.

  4. Po zovretí vypneme plameň a pridáme 2 ČL sypaného čierneho čaju. Necháme lúhovať 5 minút.

  5. Čaj precedíme, osladíme 3-4 ČL zdravého cukru. Čím viac cukru, tým chuť korenia viac vynikne (v Indii sa pije o čosi sladší čaj ako u nás).

  6. Na záver si už len vychutnávame každý dúšok.


Tipy na prípravu dokonalého Masala chai

  • Pomer vody a mlieka: Tento pomer je do značnej miery osobnou preferenciou. Ak máte radi bohatší a hustejší čaj, môžete použiť viac mlieka a menej vody.

  • Pred pridaním korenia a zázvoru sa uistite, že voda vrie.

  • Korenie, ktoré pridávate, môžete upraviť podľa vlastnej chuti. Stačí niekoľko pokusov a budete vedieť, čo preferujete.

  • Čajové lístky nelúhujte príliš dlho.

  • Výber čaju: Je dôležité pridať drobné kúsky čajových lístkov (nie celolistové čaje). Tým bude výluh dostatočne silný a výrazný a spolu s korením, mliekom a cukrom potom vytvorí harmonickú kombináciu. Takému čaju sa hovorí broken (lámaný) alebo spracovaný metódou CTC (crush tear curl). Ide o spôsob spracovania, kedy sa čajové lístky po zavädnutí drvia, trhajú a následne zvinú do drobných guličiek.

  • Ak nechcete pridať čierny čaj s kofeínom, nahraďte ho bezkofeínovým Rooibosom.

Výhody Masala chai

Masala chai má sám o sebe kyslú povahu. Pridanie zázvoru a celého korenia ruší kyslú povahu čaju a pridáva množstvo výhod. Výhody teda pochádzajú hlavne z korenín, ktoré sa do neho pridávajú. Všetky koreniny majú množstvo antioxidačných a protizápalových výhod. Hlavnou výhodou Masala chai je, že znižuje únavu. Taníny prítomné v čaji pomáhajú upokojiť telo a revitalizovať ho. Čaj tiež obsahuje kofeín, aj keď v oveľa menšom množstve ako káva.


Škorica

Škorica, hrejivá korenina so sladkou, štipľavou a horkastou chuťou, je vynikajúca na podporu trávenia a vstrebávania živín. Podporuje zdravie kĺbov a pomáha prečistiť dýchacie cesty. Vďaka zahrievajúcim vlastnostiam upokojuje Kaphu a Vátu. Typy Pitta môžu konzumovať škoricu, ale v relatívne menšom množstve.


Zázvor

Tradičné ajurvédske texty odporúčajú zázvor na terapeutické použitie pri bolestiach kĺbov a na čistenie mikrocirkulačných kanálov, aby sa uľahčilo vstrebávanie živín a nastalo lepšie odstraňovanie toxínov. Moderná veda potvrdila účinnosť zázvoru pri zlepšovaní imunity, trávenia a pri podpore zdravia kĺbov. Vďaka zahrievajúcim vlastnostiam zázvor upokojuje Kaphu a Vátu. Naopak zvyšuje Pittu.


Kardamón

Hrejivé a detoxikačné účinky kardamónu pomáhajú znižovať hromadenie toxínov v tele. Okrem toho pomáha znižovať Kaphu a upokojuje Vátu. Kardamón je tridóšické korenie, ale vo veľkom množstve zahrieva. Pre Pittu je preto vhodný len v malom množstve. Má silnú antioxidačnú aktivitu, podporuje zdravie dýchacích ciest, zlepšuje trávenie, harmonizuje činnosť močovej sústavy a podporuje zdravie ústnej dutiny.


Klinček

Klinček je klasifikovaný ako stimulant a je skvelý na povzbudenie tráviaceho ohňa, zrýchlenie metabolizmu, zvýšenie krvného obehu a dokonca aj prebudenie mysle. Jeho energizujúce vlastnosti sú skvelé na odstránenie malátnosti v celom tele. Ak trpíte ospalosťou po jedle alebo neželaným priberaním na váhe, rýchlu pomoc vám môže priniesť práve klinček. Klinčeky pomáhajú aj pri bolestiach hrdla a starajú sa o zdravie ústnej dutiny. Vďaka zahrievajúcim vlastnostiam zázvor upokojuje Kaphu a Vátu. Naopak zvyšuje Pittu.



Dlhé korenie

Dlhé korenie alebo pippali je účinný domáci liek na zvládnutie kašľa a prechladnutia. Pipalli pomáha uvoľňovať hlien z dýchacích ciest vďaka expektoračným vlastnostiam. Jeho konzumácia pomáha pri podpore chudnutia. Pippali pomáha aj pri zápche tým, že podporuje pohyby čriev. Ide o tridóšické korenie - je jedným z mála zahrievajúcich korenín, ktoré dokážu zapáliť a stimulovať Agni (tráviaci oheň) a zmierniť brušné ťažkosti bez zhoršenia Pitty.


Muškátový oriešok

Muškátový oriešok je silno aromatické korenie, ktoré sa používa striedmo. Čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok má výraznejšiu chuť a vôňu ako mletý muškátový oriešok. Muškátový oriešok upokojuje Vátu a Kaphu a zvyšuje Pittu. Je to hrejivé korenie. V ajurvéde sa používa ako prirodzená pomôcka pri poruchách spánku. Stimuluje chuť do jedla a trávenie.



Ak chcete nahradiť kávu zdravším rituálom, Masala chai je skvelá voľba. Chuť je korenistá a krémová, vôňa neprekonateľná a už po jednej šálke sa vaša myseľ prebudí, nálada sa zlepší a energia zvýši. Masala chai obsahuje menej kofeínu ako káva a vďaka koreninám, ktoré podporujú trávenie, sa kofeín lepšie spracováva a dodáva vám energiu, ktorá je vyvážená a trvácna. Zaujíma vás viac zo sveta ajurvédy? Nahliadnite do celej ponuky vzdelávania Školy ajurvédy.



Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Odoberajte novinky zo sveta ajurvédy: