page contents Neviete, čo s cuketou? Pripravte si ajurvédsky cuketový koláč
top of page

Neviete, čo s cuketou? Pripravte si ajurvédsky cuketový koláč

Ľudia jedia cuketu už tisíce rokov a niet sa čomu čudovať. Cuketa je úžasná výživná potravina, má pozoruhodnú nutričnú hodnotu a je šikovným doplnkom zdravej výživy aj v ajurvédskej medicíne. Pripravte si s nami ľahký, nadýchaný a šťavnatý koláč na ajurvédsky spôsob, bez vajíčok, s použitím ajurvédskych korenín.


Cuketa a ajurvéda

Cuketa je skvelou potravinou pre Váta a Pitta dóšu, pretože hlboko hydratuje. Podľa ajurvédy patrí cuketa medzi ochladzujúce potraviny a je pre telo veľmi priaznivá najmä v letných mesiacoch. Máte na záhrade príliš veľa cukiet a neviete, čo s nimi? Skvelým spôsobom, ako cuketu zaradiť do stravy, je pridať ju do koláčov. V koláčoch si ju ani nevšimnete. Dodáva užasne šťavnatú štruktúru a vytvára koláče podobné brownies.


TIP NA LETO: V ajurvéde nazývame leto - Pitta sezóna. V lete je dôležité, aby sme našli overené spôsoby, ako si vychutnať teplo a zároveň sa vyhnúť nežiaducim účinkom prebytočnej ohnivej energie Pitta. Ajurvédsky sprievodca letom vás naučí, ako vyťažiť z leta čo najviac a vyhnúť sa typickým letným problémom. Pozrite viac.


Čo budeme potrebovať?

  • 300 g nastrúhaná cuketa

  • 100 g práškový cukor

  • 90 g trstinový cukor

  • 200 ml ghee / rastlinný olej (s ghee je koláčik o niečo lahodnejší)

  • 100 mlieko

  • 250 g hladká múka

  • 1 ks prášok do pečiva

  • 2 PL kakaový prášok

  • 1 ČL škorica

  • 1 ČL kardamón mletý

  • 1/2 ČL badyán mletý

  • 40 g čokoláda do koláča + 1 čokoláda na varenie na poliatie upečeného koláča

Postup:

  1. Cuketu očistíme a na jemno nastrúhame. Čokoládu nasekáme alebo nastrúhame. Všetky suroviny spolu zmiešame, všetko sa pekne spojí.

  2. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech (30x20cm) a vo vyhriatej rúre pečieme pri 180 °C 30 minút.

  3. Po upečení polejeme roztopenou čokoládou. Odporúčame dozdobiť mandľovými plátkami, kokosom alebo práškom z jahôd sušenými mrazom.

  4. Počkáme, kým koláč vychladne a môžeme podávať. Cuketový koláčik chutí podobne ako brownies, je veľmi šťavnatý, sladký a cuketu si v ňom ani nevšimnete. Dobrú chuť.

Zaujíma vás viac zo sveta ajurvédskeho varenia? Pozývame vás na zážitkový Ajurvédsky pobyt so spoločným varením a jogou. Pobyt bude prebiehať koncom leta - od 26.8. do 28.8.2022 v krásnom prostredí na Uloži (pri Levoči). V prípade akýchkoľvek otázok nás prosím kontaktujte na ahoj@skolaajurvedy.sk. Tešíme sa na všetkých záujemcov.

Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Odoberajte novinky zo sveta ajurvédy: 

bottom of page