page contents My title Page contents
top of page

Ghee maslo - zázračný liek na všetko

Aktualizováno: 20. 4.

Ghee (ghí) je číre prepustené maslo, ktoré sa vyrába zahrievaním bieleho nesoleného masla. Môžeme povedať, že ide o najdokonalejší konečný produkt mlieka, tzv. “zlato ajurvédy”. V Indii sa považuje za posvätné a symbolizuje hojnosť a prosperitu v živote. V starodávnych písmach sa o ghee hovorí ako o jedle bohov. Spoznajte zázračné účinky prepusteného masla aj vy.

Prečo si ghee maslo hneď obľúbite?

  • Absencia laktózy a kazeínu (bielkovín) robí ghee vhodným pre ľudí, ktorí nemôžu tráviť mliečne výrobky (intolerancia na laktózu).

  • Je stabilnejšie ako mlieko a vydrží dlho pri izbovej teplote.

  • Používa sa ako náhrada masla a oleja pri varení i pečení. Je stabilné do 250 stupňov.

  • Ghee je ťažká, hustá a mäkká tekutina. Tieto vlastnosti pomáhajú budovať telo, vyživovať každú jednu bunku. Pomáha tiež zvyšovať sattvickú kvalitu mysle (kvalita čistoty, lásky, porozumenia).

  • Vynikajúca, jemne oriešková chuť. Doladí každý pokrm.

ghee
Ghee

Zázraky, ktoré robí ghee


Podľa ajurvédskeho textu Sushruta Samhita je ghee prospešné pre celé telo. Používa sa zvonku i zvnútra. Vyživuje všetky tkanivá a harmonizuje všetky tri dóše, najmä Vata a Pitta. Ghee je jedným z ajurvédskych potravín, ktoré sa považujú za „superliečiteľov“. Ghee má v podstate veľa liečivých vlastností, a preto je veľmi populárne v ajurvédskych diétach a stravovacích plánoch.


  • Stimuluje vylučovanie kyselín v žalúdku, ktoré pomáhajú rozkladať potravu. Pomáha tiež odstraňovať toxíny a podporuje vylučovanie, čím zlepšuje kvalitu trávenia.

  • Prirodzene maže kĺby a podporuje tvorbu mazív v kostných kĺboch.

  • Používa sa ako masážny základ pre pokožku typu Pitta.

  • Je nabité esenciálnymi aminokyselinami, ktoré pomáhajú pri znižovaní brušného tuku. Prítomnosť omega-3 a omega-6 mastných kyselín pomáha odbúravať telesný tuk.

  • Udržuje telo v teple. Preto sa tradične používa v mnohých zimných receptoch.

  • Je dobrým zdrojom energie, má antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti.

  • Je nevyhnutnou súčasťou stravy dojčiacich matiek v celej Indii.

  • Ide o známy ajurvédsky liek na poruchy nervového systému.

  • Zvyšuje schopnosť črevných stien vstrebávať živiny. Táto kvalita tiež zvyšuje liečivú silu bylín, ktoré sa spolu s ghee konzumujú.

  • Pomáha regulovať alergie, artritídu a autoimunitné stavy, pretože obsahuje protizápalové látky.

  • Spolu s Triphalou sa používa na liečbu očí.

  • Zvyšuje inteligenciu. Zlepšuje intelekt a pamäť. Tiež buduje auru.

  • Preniká do tkanív a pomáha rozpúšťať Áma toxíny. Toxíny sa potom prenášajú do črevného traktu a vylučujú sa. Viac o tejto forme detoxu si môžete prečítať tu.

ghee maslo
Ghee

Rady, ktoré oceníte


  • Lyžička ghee ráno pred jedlom pomáha zmierniť pálenie v oblasti močového mechúra.

  • Konzumácia cesnaku s ghee môže pomôcť pri liečbe chronickej horúčky.

  • Zmiešajte prášok Amalaki a hrozienka s ghee a nechajte ich v ústach niekoľko minút. Pomáha to zmierniť sucho v ústnej dutine.

  • Prášok Haritaki s ghee zmierňuje pálenie v žalúdku.

  • Prášok Triphala s ghee sa používa na liečbu anémie (zlepšuje funkciu pečene).

  • Jemnú zmes šafránu a ghee si nakvapkajte skoro ráno nalačno do každej nosovej dierky. To pomáha zmierňovať migrénu.

  • Ghee zmiešané s medom sa odporúča dávať na rany a pľuzgiere.

  • Pravidelná masáž s ghee zmiešaným s práškom Shatavari zlepšuje tvar poprsia.

  • Podľa Véd by sa ghí malo pripravovať počas splnu, pretože v tento deň sú vlastnosti mlieka a masla nabité obrovskou energiou.


Kedy na ghee s mierou?


Ghee konzumujte s mierou, ak sa u vás vyskytujú:


  • Nadmerné množstvo toxínov v systéme

  • Vysoký cholesterol

  • Nadváha alebo obezita

  • Nadmerná dóša Kapha

ghee na chlebe
Ghee

Ako vyrobiť ghee?


Výroba ghee je veľmi jednoduchá. V podstate potrebujeme len 20-25 minút času, hrniec s vyššími stenami a najmenej 3 maslá (250g).


  1. Maslá si nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Varíme na miernom plameni.

  2. Počkáme, kým sa maslo začne topiť a opatrne budeme zbierať penu, ktorá sa začne vytvárať na povrchu. Tento proces trvá cca 20-25 minút. Pri varení masla si dávame celý čas pozor, aby neprihorelo.

  3. Ak bude ghee priezračné zlatej farby a pena sa prestane tvoriť, je hotové.

  4. Hotové ghee prelejeme cez plátenku do veľkej zaváraninovej fľaše.

  5. Necháme otvorené vychladnúť, aby sa odparila voda.


Ako variť s ghee?


Jednoducho. Dá sa použiť ako olej na pečenie alebo varenie, rovnako sa dá s ghee poliať hotové jedlo. Ghee aktivuje aj liečivú silu korenín - viac o koreniach si môžete prečítať tu.

placky s ghee
Placky s ghee

Ghee je veľmi výživná a liečivá potravina. Odporúča sa dospelým, deťom, starším ľuďom a najmä párom, ktoré plánujú splodiť dieťa. Veríme, že aj vám prinesie ghí do života zdravie, hojnosť a prosperitu. 🌿 Škola Ajurvédy pomohla už viac ako 1000 ľuďom objaviť cestu k sebe samým. A teraz môže pomôcť aj vám – objavte celú ponuku vzdelávania a zmeňte svoj život.



2 komentáře


Damila Mirka
Damila Mirka
(26. 4.)

Ghee je veľmi drahé. Dnes som videla malý pohár za 10 eur v obchode :( opakující se čísla

To se mi líbí

Neznámý člen
12. 6. 2024

Okrem toho, že je zdravé, tak je ghee maslo taktiež neuveriteľne lahodné! praha masaze liben

To se mi líbí
Kategórie
Najnovšie články
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

© 2021-2025 copyright by Škola Ajurvédy

Tel: 0915 850 255           ahoj@skolaajurvedy.sk

Ajurvédske centrum pri Levoči - Uloža

Ajurvédske centrum Bratislava

  • Instagram
  • Skola Ajurvedy Facebook
  • White YouTube Icon
bottom of page