page contents
 

Ghee maslo - zázračný liek na všetko

Ghee je číre prepustené maslo, ktoré sa vyrába zahrievaním bieleho nesoleného masla. Môžeme povedať, že ide o najdokonalejší konečný produkt mlieka, tzv. “zlato ajurvédy”. V Indii sa považuje za posvätné a symbolizuje hojnosť a prosperitu v živote. V starodávnych písmach sa o ghee hovorí ako o jedle bohov. Spoznajte zázračné účinky prepusteného masla aj vy.

Prečo si ghee hneď obľúbite?

  • Absencia laktózy a kazeínu (bielkovín) robí ghí vhodným pre ľudí, ktorí nemôžu tráviť mliečne výrobky (intolerancia na laktózu).

  • Je stabilnejšie ako mlieko a vydrží dlho pri izbovej teplote.

  • Používa sa ako náhrada masla a oleja pri varení i pečení. Je stabilné do 250 stupňov.

  • Ghee je ťažká, hustá a mäkká tekutina. Tieto vlastnosti pomáhajú budovať telo, vyživovať každú jednu bunku. Pomáha tiež zvyšovať sattvickú kvalitu mysle (kvalita čistoty, lásky, porozumenia).

  • Vynikajúca, jemne oriešková chuť. Doladí každý pokrm.


Zázraky, ktoré robí ghee


Podľa ajurvédskeho textu Sushruta Samhita je ghí prospešné pre celé telo. Používa sa zvonku i zvnútra. Vyživuje všetky tkanivá a harmonizuje všetky tri dóše, najmä Vata a Pitta. Ghee je jedným z ajurvédskych potravín, ktoré sa považujú za „superliečiteľov“. Ghee má v podstate veľa liečivých vlastností, a preto je veľmi populárne v ajurvédskych diétach a stravovacích plánoch.

  • Stimuluje vylučovanie kyselín v žalúdku, ktoré pomáhajú rozkladať potravu. Pomáha tiež odstraňovať toxíny a podporuje vylučovanie, čím zlepšuje kvalitu trávenia.

  • Prirodzene maže kĺby a podporuje tvorbu mazív v kostných kĺboch.

  • Používa sa ako masážny základ pre pokožku typu Pitta.

  • Je nabité esenciálnymi aminokyselinami, ktoré pomáhajú pri znižovaní brušného tuku. Prítomnosť omega-3 a omega-6 mastných kyselín pomáha odbúravať telesný tuk.

  • Udržuje telo v teple. Preto sa tradične používa v mnohých zimných receptoch.

  • Je dobrým zdrojom energie, má antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti.

  • Je nevyhnutnou súčasťou stravy dojčiacich matiek v celej Indii.

  • Ide o známy ajurvédsky liek na poruchy nervového systému.

  • Zvyšuje schopnosť črevných stien vstrebávať živiny. Táto kvalita tiež zvyšuje liečivú silu bylín, ktoré sa spolu s ghee konzumujú.

  • Pomáha regulovať alergie, artritídu a autoimunitné stavy, pretože obsahuje protizápalové látky.

  • Spolu s Triphalou sa používa na liečbu očí.

  • Zvyšuje inteligenciu. Zlepšuje intelekt a pamäť. Tiež buduje auru.

  • Preniká do tkanív a pomáha rozpúšťať Áma toxíny. Toxíny sa potom prenášajú do črevného traktu a vylučujú sa. Viac o tejto forme detoxu si môžete prečítať tu.

Rady, ktoré oceníte

  • Lyžička ghí ráno pred jedlom pomáha zmierniť pálenie v oblasti močového mechúra.

  • Konzumácia cesnaku s ghí môže pomôcť pri liečbe chronickej horúčky.

  • Zmiešajte prášok Amalaki a hrozienka s ghí a nechajte ich v ústach niekoľko minút. Pomáha to zmierniť sucho v ústnej dutine.

  • Prášok Haritaki s ghí zmierňuje pálenie v žalúdku.

  • Prášok Triphala s ghí sa používa na liečbu anémie (zlepšuje funkciu pečene).

  • Jemnú zmes šafránu a ghí si nakvapkajte skoro ráno nalačno do každej nosovej dierky. To pomáha zmierňovať migrénu.

  • Ghee zmiešané s medom sa odporúča dávať na rany a pľuzgiere.

  • Pravidelná masáž s ghee zmiešaným s práškom Shatavari zlepšuje tvar poprsia.

  • Podľa Véd by sa ghí malo pripravovať počas splnu, pretože v tento deň sú vlastnosti mlieka a masla nabité obrovskou energiou.

Kedy na ghee s mierou?


Ghee konzumujte s mierou, ak sa u vás vyskytujú:

  • Nadmerné množstvo toxínov v systéme

  • Vysoký cholesterol

  • Nadváha alebo obezita

  • Nadmerná dóša Kapha


Ako vyrobiť ghee?


Výroba ghee je veľmi jednoduchá. V podstate potrebujeme len 20-25 minút času, hrniec s vyššími stenami a najmenej 3 maslá (250g).

  1. Maslá si nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Varíme na miernom plameni.

  2. Počkáme, kým sa maslo začne topiť a opatrne budeme zbierať penu, ktorá sa začne vytvárať na povrchu. Tento proces trvá cca 20-25 minút. Pri varení masla si dávame celý čas pozor, aby neprihorelo.

  3. Ak bude ghee priezračné zlatej farby a pena sa prestane tvoriť, je hotové.

  4. Hotové ghee prelejeme cez plátenku do veľkej zaváraninovej fľaše.

  5. Necháme otvorené vychladnúť, aby sa odparila voda.

Ako variť s ghee?


Jednoducho. Dá sa použiť ako olej na pečenie alebo varenie, rovnako sa dá s ghee poliať hotové jedlo. Ghee aktivuje aj liečivú silu korenín - viac o koreniach si môžete prečítať tu.

Ghee je veľmi výživná a liečivá potravina. Odporúča sa dospelým, deťom, starším ľuďom a najmä párom, ktoré plánujú splodiť dieťa. Veríme, že aj vám prinesie ghí do života zdravie, hojnosť a prosperitu.



Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon