page contents
 

KKF - zázračný tráviaci čaj ajurvédy

KKF - tráviaci čaj ajurvédy posilňuje tráviaci oheň a podporuje vstrebávanie živín po jedle. Pomáha odbúravať tvorbu hlienu a pomáha detoxikácii. Čaj KKF sa dá ľahko pripraviť doma z koriandra, rasce a feniklu. Prečítajte si viac o jednom z najlepších čajov na trávenie v ajurvéde.


Tráviaci čaj pri zmene ročných období


Ako sa menia ročné obdobia, meníme sa s nimi aj my. Veľké výkyvy počasia sú pre telo vyčerpávajúce a môžu spôsobiť zdravotné problémy. Jedným z prvých miest, kde sa naše telo prispôsobuje zmenám, je tráviaci systém. Keď je telo unavené z výkyvov počasia, stávame sa náchylnejšími na upchatie dutín, nachladnutie a sezónne alergie.


Prvá vec, ktorú treba riešiť pri akejkoľvek nerovnováhe, je teda kvalita trávenia. Zdravý tráviaci oheň (Agni) je dôležitý pre spaľovanie tukov, trávenie a asimiláciu živín. Rasca, koriander a fenikel sú v ajurvéde veľkí pomocníci pre trávenie. Sú známi svojou schopnosťou zlepšiť metabolizmus, zlepšiť vstrebávanie živín, znížiť nadúvanie, poruchy trávenia a detoxikovať telo. Všetky tieto vlastnosti podporujú zároveň chudnutie.⁠


KKF čaj (skratka pre koriander, kumín, fenikel) a jeho výhody


Tri vzácne koreniny – rímska rasca (kumín), koriander a fenikel sú skvelí spojenci, ktorí sa postarajú o akékoľvek tráviace ťažkosti. KKF čaj je tridóšický, takže je harmonizujúci pre všetky tri dóše. KKF čaj je určený hlavne na harmonizáciu Pitty a jeho výnimočnosťou je to, že ochladzuje Pittu a zároveň zvyšuje tráviaci oheň.


Rímska rasca a zdravie

  • Stimuluje Agni (tráviaci oheň)

  • Znižuje plynatosť

  • Pomáha pri tráviacich ťažkostiach

  • Odstraňuje Ámu (toxický odpad)


Koriander a zdravie

  • Zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín

  • Znižuje plynatosť

  • Pomáha pri mnohých Pitta problémoch

  • Upokojuje svalové kŕče

  • Znižuje zápalové procesy


Fenikel a zdravie

  • Jedna z najlepších bylín na posilnenie Agni bez zhoršenia Pitty

  • Zastavuje kŕče

  • Zvyšuje duševnú bdelosť

  • Podporuje tok materského mlieka

  • Uvoľňuje tráviaci trakt

  • Zmierňuje plynatosť a tráviace ťažkosti

  • Zvyšuje spaľovanie tukov

  • Rozpohybuje lymfu


Ako pripraviť KKF čaj?


Vyvážený a chutný tráviaci čaj je vyrobený z rovnakého množstva semien rímskej rasce, koriandra a feniklu:

  • 1 lyžička semien rasce rímskej

  • 1 lyžička semien koriandra

  • 1 lyžička semien fenikla

  • 3-4 šálky vody

Semená najskôr povarte približne 10 minút. Potom nechajte lúhovať ďalších 15 minút. Nakoniec semená preceďte a vychutnajte si tráviaci čaj teplý alebo vychladený na izbovú teplotu. Teplý čaj ocenia ľudia s konštitúciou Váta a Kapha. Chladnejší zase ľudia s konštitúciou Pitta.


Odporúčame vypiť ½ šálky až 1 šálku čaju pred jedlom na zvýšenie chuti do jedla a podporu trávenia. Rovnaké množstvo čaju si môžete dopriať aj po jedle na podporu trávenia a vstrebávania živín. KKF čaj môžete piť po celý rok, bez vedľajších účinkov. Najviac ho oceníte pri zmene ročných období a vychladený aj počas leta.


Čítajte tiež: Ajurvédska fytoterapia - bylinkárstvo z pohľadu ajurvédy


Ajurvéda je komplexná veda, ktorá berie úvahy hlbšie poznanie o potravinách a bylinkách. Viac zaujímavých poznatkov zo sveta ajurvédy sa môžete dozvedieť napríklad v kurze Ajurvédsky výživový poradca alebo v kurze Ajurvédskej fytoterapie.

Kategórie
Najnovšie články