page contents
top of page

Kičrí - ajurvédske detoxikačné jedlo

Kičrí alebo kitchari, tradičné ajurvédske jedlo, je výživná kaša vyrobená z Mungo fazule, ryže, zeleniny a liečivých korenín. Ide o veľmi chutné jedlo s textúrou rizota a chuťou kari. Kičrí sa používa po stáročia v ajurvéde na podporu budovania tráviaceho ohňa a čistenie tela od toxínov. Prečítajte si viac o jednom z najliečivejších jedál celej ajurvédy.


Ajurvédske kičrí - „jedlo pre dobrý pocit“


Kičí znamená „zmes“ a ide o zmes ryže Basmati a fazule Mungo uvarenej spolu s korením. Ryža Basmati je jednoduchá a ľahko stráviteľná. Fazuľa Mungo dodáva teplú orieškovú príchuť. Kičrí tak vytvára výživný vegetariánsky zdroj bielkovín s textúrou rizota a chuťou kari. Kičrí sa používa po stáročia v ajurvéde na podporu budovania tráviaceho ohňa a čistenie tela od toxínov - Ámy. V ajurvéde sa na pojem „trávenie“ vzťahuje na všetko, čo prijímame - jedlo, myšlienky, emócie. Tráviaca sila je založená na schopnosti rozkladať a asimilovať všetky potraviny, myšlienky, emócie či zážitky. Aj západná medicína súhlasí s prepojením čreva a mozgu. Odhaduje sa, že až 90 % serotonínu (chemická látka pre šťastný mozog) sa skutočne produkuje v gastrointestinálnom trakte.


Kičrí je čistiace a výživné jedlo, ktoré sa predpisuje terapeuticky počas detoxikácie, počas jari alebo počas choroby. Kičrí dáva tráviacemu systému potrebnú prestávku od spracovávania rôznych druhov potravín. Umožňuje tráviacemu systému odpočívať a je tiež výživné a ľahko sa vstrebáva do tkanív. Fazuľka Mungo má vysoký obsah bielkovín a sacharidov, ponúka sýtosť a energiu. Proteín je dôležitý pre udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi, a teda aj nálady. Ryža Basmati je ľahko stráviteľná a korenie zapáli Agni, čiže tráviaci oheň. Ghee premastí telo a ďalej pomáha pri trávení. Na spestrenie a zvýšenie obsahu vitamínov a minerálov v pokrme môžeme do receptu pridať sezónnu zeleninu.


“Kičrí je veľmi chutné tradičné ajurvédske jedlo. Ryža Basmati a fazuľka Mungo sú sattvické potraviny a prinášajú do mysle čistotu. Sú tridóšické, čo znamená že harmonizujú všetky dóše. Majú sladkú rasu = chuť, ochladzujúcu vírju = energiu a sladký vipák = po-tráviaci účinok. Keď sa spoja, vytvoria tak kompletne vyvážené jedlo, ktoré je základným jedlom celej ajurvédy.”


5 dôvodov, prečo si zamilujete kičrí aj vy

  1. Kičrí je dokonalý výživný a liečivý pokrm na odstránenie toxínov a omladenie buniek.

  2. Jednoduché a veľmi chutné kičrí je ideálne jesť počas očisty, najmä v jarnom období.

  3. Kičrí harmonizuje všetky tri dóše a môže byť dochutené spôsobmi, ktoré oslovia vaše chuťové poháriky a osobné potreby.

  4. Kičrí lieči črevá – jedným z hlavných učení ajurvédy je, že zdravý tráviaci systém je základom zdravej mysle a tela. Kičrí čistí črevá od toxínov a vyživuje celé telo a všetky tkanivá.

  5. Kičrí je neuveriteľne