page contents
 

Rýchlokurz varenia podľa ajurvédy

Spoznajte ajurvédske princípy varenia a premieňajte každodenné suroviny na jedlá harmonizujúce myseľ, telo i dušu. Liečivá filozofia ajurvédy má hlboké korene v Indii a platí pre ľudí na celom svete. Najstaršia medicína sveta sa stáva čoraz populárnejšia hlavne vďaka ajurvédskemu vareniu. Chcete žiť v plnom zdraví, s ľahkosťou a silnou životnou energiou až do vysokého veku? Prečítajte si rýchlokurz varenia podľa ajurvédy.


3 základné pravidlá jedenia v ajurvéde


Pred tým, ako sa dostaneme k jednotlivým potravinám, je dôležité poznať pravidlá, ktoré sú podstatou ajurvédskej liečby všetkých terapeutov. V ajurvéde rozlišujeme - KEDY JEME, AKO JEME A ČO JEME.


KEDY? - DÔLEŽITÁ JE DENNÁ AJ ROČNÁ DOBA

  • Raňajky sa odporúčajú od 6:00 - 8:00 (6:00 - 10:00 vládne Kapha)

  • Obed je ideálny od 11:00-14:00 (10:00 - 14:00 vládne Pitta)

  • Večera je vhodná od 16:00 - 18:00 (14:00 - 18:00 vládne Váta)

Po 18tej hodine je veľmi dôležité už nič nejesť. Ak ste veľmi hladní, urobte si zlaté mlieko, pridajte štipku kurkumy, škorice, šafránu, kardamónu do teplého mlieka a vypite. Výborná je aj obilninová káva bez kofeínu.

  • jún - september - prevláda Pitta a zvyšuje sa u všetkých ľudí

  • október - január - prevláda Váta a zvyšuje sa u všetkých ľudí

  • február - máj - prevláda Kapha a zvyšuje sa u všetkých ľudí

AKO? - HLAVNE VEDOME S POČÚVANÍM SVOJHO TELA


Veľmi dôležitý je aj spôsob, AKO jeme. Jete v rýchlosti? V strese? Po stojačky? Pri mobile alebo pri telke? Utekáte po jedle hneď pracovať? Skúste brať jedenie ako rituál, ktorý vyživuje každú jednu bunku vášho tela. Vychutnanie jedla si s maximálnym pokojom a vedome umožnite. Základné tipy pre zdravý spôsob jedenia sú:

  • Vyhýbať sa prejedaniu

  • Vyhýbať sa ľadovým a studeným nápojom a jedlám

  • Jesť teplé a varené jedlo

  • Najväčšie jedlo dňa sa jedáva na obed (slnko je agni)

  • Jesť vedome – bez rozprávania, čítania, začať poďakovaním a obetovaním jedla

  • Po jedle chvíľu posedieť, potom 5 min prechádzka a krátky odpočinok na ľavom boku 10 – 15 min

ČO? - JEDÁLNIČEK PRE VAŠU DÓŠU


Až teraz prichádza na rad samostatná strava. Neexistujú všeobecné tipy, ktoré platia pre všetkých a nastálo. Každý človek má jedinečnú konštitúciu, ktorá mu určuje aká strava je pre neho vhodná. Ak je človek v rovnováhe, orientuje sa podľa dennej a ročnej doby. Ak má človek vychýlenú dóšu, rieši jedálniček pre danú dóšu, kým sa nezharmonizuje.


TIP: Zaujíma vás kurz varenia podľa ajurvédy? Naučte sa základné princípy v 3 mesačnom kurze - Ajurvédsky výživový poradca a posuňte vaše kulinárske schopnosti o level vyššie. Všetko o kurze si môžete pozrieť tu. V prípade záujmu je potrebné si vopred rezervovať miesto na ahoj@skolaajurvedy.sk.


Strava pre zvýšenú Kaphu a na jar

  • Liečivá chuť potravín je horká, štipľavá, zvieravá, obmedzovať je treba sladké, slané a kyslé potraviny.

  • Nejesť žiadne smažené alebo mastné jedlá a vyhýbať sa mliečnym výrobkom.

  • Obilniny - malé množstvo, najlepšie sú pohánka, proso, jačmeň, chlieb toastovať alebo nepoužívať.

  • Zelenina - hlavný liek pre Kaphu, okrem paradajok.

  • Ovocie - vyhýbať sa veľmi sladkému, veľmi kyslému a veľmi šťavnatému (vhodné sú jablká, marhule, broskyne, hrušky a sušené ovocie ).

  • Mäso - nepotrebuje, ale ak áno, tak nie smažené ale grilované alebo inak sušené.

  • Strukoviny - náhrada mäsa, najlepšie sú čierne fazule, mungo a šošovica.

  • Oleje - neprospievajú žiadne (v prípade potreby mandľový, kukuričný).

  • Sladidlá - všetky škodia, okrem surového medu.

  • Korenie - všetky prospievajú, hlavne zázvor a cesnak.


Strava pre zvýšenú Vátu a na jeseň

  • Jedzte pravidelne tri jedlá denne, vrátane teplých a výživných raňajok (napr. obilné kaše).

  • Počas dňa pite veľa teplých tekutín.

  • Prospešné sú potraviny sladkej, kyslej a slanej chuti.

  • Obilniny - pšenica, ryža, ovos.

  • Zelenina - prednosť má zelenina varená.

  • Ovocie – vhodné je takmer všetko ovocie (nevhodné sú jablká, brusnice a sušené ovocie).

  • Mäso, mlieko - jediná konštitúcia, ktorej to prospieva, ale s mierou.

  • Strukoviny - obmedzene, najvhodnejšia je fazuľa mungo.

  • Orechy a semená - sú vhodné, najlepšie mandle bez šupky.

  • Oleje - prospievajú všetky, najviac sézamový.

  • Sladidlá sú vhodné, okrem bieleho cukru, najlepší je med.

  • Korenie - v malých dávkach prospieva, hlavne zázvor a cesnak.


Strava pre zvýšenú Pittu a v lete

  • Strava má byť sladkej, horkej a zvieravej chuti s vylúčením kyslej, slanej a štipľavej.

  • Bolo by dobre si odvykať od vajec, mäsa, alkoholu a soli.

  • Horúčavu Pitty najviac ochladia obilniny, ovocie a zelenina.

  • Zelenina - okrem kyslej zeleniny a zeleniny v nálevoch, okrem štipľavej zeleniny je vhodná všetká

  • Ovocie - len sladké a vyhýbať sa kyslému.

  • Mäso - mali by ste sa mu vyhýbať, predovšetkým potravinám z mora.

  • Strukoviny - obmedzene.

  • Orechy a semená - väčšina je nevhodná. Vhodný je kokos, slnečnica, tekvica.

  • Oleje - len malé množstvá - najlepší mandľový a ľanový.

  • Mlieko - sladká chuť prospieva, nejesť kyslé a tvrdé syry.

  • Sladidlá – pomáhajú okrem medu a melasy.

  • Korenie - veľmi málo, nevhodné je hlavne štipľavé. Vhodný je kardamon, koriander, fenykel.


Aktivácia jedla korením - základ zdravého jedla


Korenie sa pri varení používa ako jedna z hlavných ingrediencií, pretože zlepšuje tráviace vlastnosti potravín tak, aby bolo jedlo priateľské pre tráviaci systém a zároveň prinášalo čo najviac živín. Korenie je dôležité tepelne upravovať, pretože je väčšinou suché a potrebujeme ho “oživiť”. Aj korenie si vyberáme podľa dennej a ročnej doby a dóše, ktorá je v nerovnováhe. V ajurvéde poznáme 3 hlavné spôsoby používania korenia:

  • “Čhaunk” alebo “Čóns” je hlavný spôsob prípravy korenia. Je to korenie opražené na ghee. Opražením sa z korenia uvoľňuje prána vo forme arómy, stáva sa stráviteľnejšie a viac ovplyvní potraviny, ktoré sa na ňom tepelne upravia. Na opraženie sa používajú najmä guličky a semienka či celé kusy korení. Na opraženom korení sa potom orestujú potraviny, ktoré ideme pripravovať, čím sa obalia energiou prány. Tento spôsob má na potraviny najsilnejší vplyv.

  • Ďalší spôsob použitia korenia je na etapy. Korenie pridané na začiatku bude mať na potraviny najsilnejší vplyv. Ak chceme pridať aj korenie, ktorého vlastnosti nepotrebujeme výrazne posilniť, pridávame “Čhaunk” do jedla počas varenia, nie na začiatku. Na etapy sa väčšinou používa práškové korenie. Vytvárame tak ďalšiu vrstvu chuti a účinkov na trávenie.

  • Korenie môžeme použiť aj vo forme “Čúrny” na dochutenie. Praktický spôsob pre rodiny s rôznymi tráviacimi potrebami. Jedlo sa pripraví na neutrálnom korení podľa ročného obdobia a na stole sú pripravené práškové zmesi na dochutenie jedál, ktorými si každý člen rodiny dochutí jedlo podľa vlastnej potreby (Váta Čúrna, Pitta Čúrna, Kapha Čúrna).

  • Ďalším spôsobom je užívať čisté korenie priamo ako liek s nosičom, ktorý ho dostane do bunky. Najčastejšie nosiče sú mlieko, ghee, med, aloe vera, voda.

TIP: Viac o liečivej sile korenín si môžete prečítať tu.


Ajurvéda je ako neustály tanec, v ktorom tancujete spolu s prírodou a nachádzate v nej nádhernú harmóniu prejavujúcu sa v zdraví, v myslení i všade navôkol. Veríme, že aj vám prinesie ajurvéda do života všetko, čo skutočne potrebujete. Spoznajte celú ponuku vzdelávania v Škole ajurvédy.



Kategórie
Najnovšie články